Mina bästa tips mot graviditetsillamående | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Mina bästa tips mot graviditetsillamående

Får frågor om hur jag hanterar illamåendet och vad mina bästa tips är och här kommer en liten lista som jag har delat förut men som tåls att delas igen! =) Har ändrat lite smått i den bara men annars är det precis samma lista som jag skrev sist jag fick frågor om detta. Hoppas att ni som också mår illa känner att den är till någon hjälp. Passar också på att skicka en stor peppkram till alla illamående preggos där ute! Det är hemskt att behöva stå ut med illamående och att spy och vi gör det så sjukt bra!! <3

Spy när du behöver spy – Ibland har jag kunnat ”hålla inne” men det är det dummaste man kan göra. Jag har världens spyfobi (den har dock gått över nu då jag har spytt så mycket, haha) och när det satte igång för mig första gången så var det bland den värsta tiden i mitt liv och jag kände mig så maktlös och rädd. Men spy när du känner att du behöver och svälj inte tillbaka bara för att du kan. Vissa gånger går det ju verkligen inte att hålla nere men jag vet att det många gånger går – men gör det INTE. Oftast mår man iallafall lite bättre efteråt.

Saft – Har funkat jättebra för mig. Brukar alltid blanda en kanna som får stå där jag är och smutta litegrann hela tiden ur ett sugrör. Favoriterna är päron och svarta vinbär. Brukar spä ut dom lite extra också så att dom smakar så svagt som möjligt. Kall ska den också vara!

Hårt godis – Köpte på mig jättemycket när jag märkte hur bra det faktiskt funkar. Werthers kolor är kanon! Och djungelvrål och sura, hårda godisar som man suger på. Ett minus är ju att man lätt får sår i munnen av dom (iallafall jag).

Ät det du vill när du vill – Anpassa dig efter ditt mående och tvinga inte i dig frukost, lunch och middag. Det gjorde jag i början och det är bara dumt. Vill du äta på morgonen så ÄT, vill du bara ha lite frukt mitt på dagen så ta det osv. Gör det som krävs för att just du ska må bra och var inte så strikt.

Kex och bröd – Rån, mariekex, salta kex osv. Sen när det är som värst så funkar det även bra med tunnare knäckebröd eller vit, mjuk macka utan något på.

Vila mycket och sov om du kan – Ganska självklart egentligen! I och med att jag har gått hemma så har jag gått och lagt mig efter dom värsta spyattackerna. Sovit ett par timmar och oftast känns det lite bättre efteråt. (Detta skrev jag ju innan jag fick Jason och nu kan jag såklart inte gå och lägga mig bara sådär längre, hehe)

Undvik mejeriprodukter – Det fick det iallafall att vända sig extra mycket i magen för mig när det var som värst! Och det är inte så gott att spy upp heller om man nu spyr mycket.

Vattenmelon och gurka – Har funkat jättebra och ger massor av vätska också! Brukar doppa gurkan i salt om jag känner att jag behöver få i mig salt också.

Undvik ”tung” mat – Jag har förstört så många dagar för att jag ätit något för ”tungt” till lunch.

Småät hela tiden – Hamnade i början ofta i onda spiraler där jag inte hade ätit på någon timme, började må illa och det sista jag ville var då att äta TROTS att det var det enda som hjälpte. Så ät lite hela tiden. Riskakor, nötter och hårt godis har varit mina favvisar när det kommer till att småäta och ha med i väskan.

Bubbelvatten – Tycker Ramlösa och LOKA funkar jättebra och tar dessutom bort halsbrännan.

Ingefära – Te med ingefära har också varit kanonbra hela tiden! Med MYCKET ingefära. Tar bort illamåendet för stunden iallafall.

11124265-10206991238840765-893157746-n

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. CG

  Tack för tipsen! Enda som hjälper mitt illamående nu är att småäta.. men vill helst inte det då jag känner mig proppmätt hela tiden vilket också är lite jobbigt 🙁 men man får tänka att det är för något positivt! Jag undrar också vart den fina vita klänningen är ifrån? <3 såå fin!!! Kram

 2. Johanna Håkansson

  Åh så bra tips! Det ska jag kopiera och spara tills nästa gång jag är gravid. Med Linn som nu är 10 månader (vårt första barn) så kräktes jag i 9 månader blev inlagd med dropp två gånger i början. Fick larigan så hjälpte det lite så jag “bara” spyde 2-4 gånger i veckan kanske. Jag hade problem med lukter från avlopp i vasken på toan, brunar ute, om nån luktade rök sådant fick mig o spy rakt ut 😪. Fast jag tog medicin. Men tipsen kan säkert lindra lite om man är med om det nästa gång också. Kramar

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Så hemskt 🙁 blev också det när jag väntade Jason.. Så himla jobbigt för dig.. STOR kram och skönt att det är över <3

 3. Sofie

  Att ingefära skulle framkalla missfall var det larvigaste jag hört och det tror jag säkert du redan vet trots den knasiga kommentarer nedan. 🙂 Ingefära är KANON mot illamående och sen har den ju massa andra hälsofördelar också. Det var det enda som lindrade mitt illamående under graviditeten. Dock hade jag svårt att dricka det varmt så jag fyllde alltid upp en kanna kallt vatten på kvällen med riven ingefära i så fick det stå och dra över natten. Sen smuttade jag lite hela tiden under dagarna och tog med i flaska om jag skulle iväg. Hoppas du mår bättre snart och att illamåendet ger med sig. Jag vet hur tufft det är men snart är det ett minne blott. Kämpa på 💪🏼 Önskar er all lycka med flytt, bebis och livet i övrigt. Kram Sofie

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jaaa… Det kändes inte så trovärdigt faktiskt.. Vet många som ätit hur mycket som helst av det under sina graviditeter mot illamående 🙂 KRAM och tack snälla du <3<3

   1. Hanna

    Ehh har du källa på det Ida ? Jag har då aldrig hört det av bm eller liknande .
    Nä Gabriella fortsätt du med det om det fungerar för dig 😊 Kram

 4. Sabina

  Jag är nyfiken på hur ultraljudet gick? 🙂 har för mig att du skrev att ni skulle göra det denna vecka så jag har kollat in här hos dig extra mycket denna veckan 😊💕🌸 Kram!

 5. Louise

  Har du provat gamla hederliga knepet att ta några tuggor kex eller skorpor innan du går upp på morgonen? Innan du ens sätter fötterna på golvet. Kan göra underverk! 🙂 kram

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jag ammar jättesällan! Typ någon gång i veckan 🙂 kommer inte att vilja amma båda så han får sluta helt innan! Kram

 6. Sara

  Jag väntar mitt första barn som kommer i Juli. Idag har jag 45dagar kvar till bf och jag har fortfarande illamående! Varit in och ut från sjukhuset för uttorkning och kräkningar.. Äter tre sorter mediciner mot illamåendet och kräkningar. Jag hoppas verkligen att ditt illamående går över snart!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Nej men huvva 🙁 så hemskt.. Men snart är det över <3 heja dig! och tack för omtanken <3

Annons
stats