Har mitt underliv förändrats? | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Har mitt underliv förändrats?

Denna fråga har jag fått ett par gånger nu och jag tänkte faktiskt ta upp det just för att jag VET att jag är långt ifrån ensam om det. JA och JA min snippa har förändrats sedan jag blev gravid. Det känns som att den är stor och tung och typ.. fylld med blod. Allt pressas ju neråt och tyngden har inte bara lagt sig på benen och fötterna. Det är inte enda stället jag känner mig svullen på om man säger så. Hela jag är liksom “tung” från magen och neråt och mina gamla trosor passar inte alls längre. Har köpt storlek 38 nu istället för 36 som jag vanligtvis har och lär behöva gå upp till 40 innan bebis är ute om jag inte gissar helt fel.

Jag kommer ihåg när jag var gravid med Jason och hur stor jag blev där nere mot slutet. Kommer ihåg att jag frågade F gång på gång “om det är såhär jag brukar se ut”. Det kändes så jobbigt på något vis att inte känna igen sig själv. Jag hade också blivit allt mer svullen med veckornas gång så till sist var det som att jag alltid hade varit så. Det hade kommit så successivt. Hur som helst! Efter förlossningen så skulle jag ta en dusch. Jag var LIVRÄDD över mitt underliv över huvud taget. Vågade knappt kolla då jag precis hade pressat fram en bebis på fyra kilo. Men jag kollade och blev så otroligt glad och positivt överraskad. Den såg ut precis som innan jag blev gravid och det var som om all vätska i hela kroppen bara hade släppt och lämnat kroppen direkt i samband med att han kom ut. Jag blödde mycket i början, ja. Men svullen var jag inte längre och jag fick tillbaka mitt ursprungliga utseende där nere eller vad man ska säga. Sedan kändes och såg allt likadant ut där nere som innan graviditeten efter bara några veckor.

Men ja! Denna graviditet känner jag mig svullen återigen och min förhoppning är ju att det ska lägga sig igen efter förlossningen och att allt ska kännas som vanligt när bebis är ute. Sedan får vi se hur det blir. Man vet ju aldrig vad som händer längs vägen eller vid förlossningen. Men jag hoppas på att ha lika “tur” som sist =) Graviditeten innebär ju sjukt mycket kroppsliga förändringar och snippan är inte uträknad från dom. Tycker att det ska pratas mer om det så därför väljer jag att svara på denna kanske lite småkänsliga fråga. Man kan få mer flytningar, man kan få svamp, obalans, känna sig svullen.. Hormonerna påverkar galet mycket! Min barnmorska sa att vissa till och med upplever åderbråck i underlivet. Man ska inte skämmas och vill man ha hjälp och känner sig osäker så ska man prata med sin barnmorska direkt tycker jag för att få hjälp med en undersökning eller liknande.

Kram <3

11358712-10206741077826896-788659056-n

Gravid i vecka 20 med Jason i magen =)

12177846-10207906346437883-428354150-n

Någon dag efter förlossningen med Jason. Jag älskar min kropp så mycket och är så tacksam över att den har burit och bär mina barn tryggt och bra. Kommer verkligen att låta den ta den tid den behöver för att återhämta sig och älska den varje steg genom det även efter denna graviditet. Tjejer, vi är bäst!!! <3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  Fantastiskt att du skriver om detta!
  Själv upplevde jag inga störra förändringar under förra graviditeten, men efter förlossningen när allt var tillbaka till det normala fick jag en aha-upplevelse! Både färg och form hade förändrats så successivt att jag inte hade märkt det 😂

 2. Johanna

  Viktigt ämne! Tack för att du tar upp det 🙂

  När min dotter föddes mådde jag dåligt över mitt underliv men trodde ändå att om några veckor skulle allt bli bra (hade ju bland annat läst om hur snabbt ni kunde ha sex igen). Man ska aldrig jämföra, det gör en inget gott… för mig tog det lång tid att läka och känna mig som vanligt. Amningen hjälpte inte heller till. Över ett år innan vi kunde ha sex och känns fortfarande tungt ibland. Alla är olika :/ krma

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Åh förstår <3 det är så typiskt att man jämför sig med andra. Är såå olika det där men det är lätt att glömma bort <3 så bra att det iallafall går mot det bättre. KRAM fina du <3 och ja, du har rätt att alla är så olika<3

 3. Rebecka

  Sjukt kul att du tar upp detta!! Nu var det 2 år sedan jag genomgick min fösta förlossning, och det är inte fören nu dom senaste månaderna som jag lagt märke till något lustigt där nere 😮 Vet inte hur jag kunnat missa det innan.. just det du pratar om stt det kommer så gradvis så man inte kanske tänker på det själv.. jag blev inte alls stor under min graviditet, gick bara upp 7kg under de 37 veckorna jag gick, kroppen såg ut som innan, kunde ha mina vanliga kläder hela graviditeten, men de såg ut som jag svalt ett bowlingklot ungefär hehe.. men nu.. 2 år senarr har jag lagt märke till att jag har en väldigt synlig bristning från troskaten o hela vägen ner 😮 Absolut inget jag skäms över, bara lustigt att jag inte lagt märke till det innan, och uppenbarligen så förändrades kroppen mer än jag trodde under graviditeten 👌🏼 Kvinnokroppen är fantastisk 🌸

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men va!? Så knäppt att du inte märkt det förrän nu men det är kanske inte så konstigt egentligen om man tänker efter <3 vet så många som inte märkt av bristningar på magen och höfterna eller liknande heller förrän långt efter graviditeten 🙂 <3 Håller med, kroppen är MAGISK <3 kram

 4. Cissi

  Jag fick åderbrock!! Usch vad ont och jobbigt det var! Väldigt svällt, och brännande smärta. Typ pulserandd. Ville sitta på ispåse stundvis.

  Med de två första barnen kände jag ingen större skillnad (från innan förlossningen) då man väl hade läkt de första månaderna efter förlossningen. Efter första barnet sa dock pappan “det är inget som tar emot/är tight där inne längre. Det är tight i början men då man väl kommit in är det ett tomrum”. HAHAHA!! Inte konstigt iofs..

  Nu efter 4e och sista barnet känner jag skillnad. Inte nödvändigtvis negativt men det KÄNNS. Dessutom har problemen med torrt underliv ökat för varje graviditet. Eller ålder kanske? Mest troligt kombinationen ☺️

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Ja, fy.. det kan jag tänka mig! Så jobbigt 🙁 galet vad man ska behöva utstå och speciellt på ett sådant känsligt ställe som snippan! Åh förstår, det kan nog vara en kombination av båda! 🙂 kram<3

 5. Josefin

  Hej fina du!
  Jag skulle tycka det vore jättekul att få se gemförelsebilder på magen på Jason i tex v 20 å lillasyster i v 20 osv osv!!
  Kram <3

 6. Sara

  Jag var också svullen överallt i slutet av graviditeten. Jag glömde till och med bort hur jag såg ut innan ibland och efter graviditeten (all vätska bara försvann) var jag så tunn! Dels på grund av att jag var van vid all vätska och dels för att jag hade dålig aptit i slutet av graviditeten (fick dock i mig tillräckligt för att bebis skulle växa och må bra) Tycker inte heller det är stor skillnad på sex efter förlossning men jag fick inga komplikationer heller. Vi kvinnor bör vara stolta över vad våra kroppar kan åstadkomma <3

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Ja, samma för mig! Man glömmer nog just för att det kommer så successivt att man inte riktigt lägger märke till det <3 Håller med dig, KRAM !<3

 7. C

  Tack för att du lyfter dessa ämnen som ingen vågar prata om. Jag hade inte problem med snippan efter min förlossning, men dessvärre fick jag sprickor i tarmarna efter förlossningen. Hade aldrig hört nån tala om det och jag skämdes ju såklart vilket är helt onödigt. I sex månader gick jag “sönder” varje gång jag bajsade. Sprickorna revs upp så det rann blod, och jag plågade mig genom wc besöken. En tid fick jag hålla mig hemma och undan folk för jag blev så rädd att behöva på wc då jag var nånstans. Nåja mådde i alla fall jätte dåligt över det, och det blev inte bättre av att det var så äckligt och tabubelagt att prata om det. Idag är jag öppen om hur det var och önskar att sjukvården skulle vara bättre på att informera och kolla upp en också efter förlossningen.. Och att kvinnor slutar skämmas och vågar prata om kroppen!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men tack själv <3 herregud så jobbigt 🙁 kan knappt föreställa mig hur det måste ha varit. Fy 🙁 och speciellt när man själv inte vet vad det kan vara för fel. Håller med om att det ska pratas mer om komplikationer också! Tror det är många som inte vågar söka hjälp 🙁 kram

 8. Linnea

  Haha sade precis till min kille att min snippa känns helt plufsig och uppsvälld! Och så läser jag detta! Så bra inlägg och blev lättad över att det verkar normalt när man är gravid 🙂 hade ingen aning om det innan.

 9. Loulou

  Vad skönt att det visade sig se likadant ut sist med Jason, och att allt blir bra denna gången. Jo fina Gabriella, är lite nyfiken på om du fått några bristningar än? Kram!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Nej, har inte fått några bristningar någon av mina graviditeter(mer än en SÅ liten bristning i ärret jag har ovanför min navelpiercing men tycker inte att det räknas), kram <3

 10. Linnea

  Jag har en fråga som jag är väldigt nyfiken på men känns som man inte riktigt heller pratar om. Hur är det att ha sex efter att man fött barn? Som 20 åring är jag rädd att de inte alls ska kännas på samma sätt🙈☺️ Hoppas min fråga är okej! Kram❤️

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Hej <3 för min egna del så är det precis som innan och min man instämmer, haha! Och jag vet att många av mina vänner känner precis samma. Bara för att man föder vaginalt så blir man inte slapp eller stor där nere. Eller ja, vissa kanske blir det men jag tror att många precis som jag återhämtar sig snabbt. Så man ska inte vara rädd för att föda vaginalt av den anledningen tycker jag 🙂 <3 KRAM <3

 11. M

  Efter att jag födde min andra son nu i slutet av sommaren så kändes det som om mitt underliv såg ut som en babianröv.
  Vägrade att titta eller känna, Toa besöken var så jävla jobbiga och försökte spara på dem
  besöken. En dag gick jag o titta o allt var helt ok 😂
  Men nu så är allt helt ok.

 12. Lina

  Jag använde makens största boxers i slutet av graviditeten.. kunde inte använda “kvinnliga” då de tryckte på så mycket och babyn var så lågt nere.. så testa de, så har du inte en massa underbyxor i lådan efter graviditeten.. 😂😂😊😊 lycka till, häls. 3-barns mamma

 13. Julia

  Åhh så grymt av dig!😄 Jag är 23 år & har en dotter på 1 år. När jag väntade henne var jag väldigt vätsefylld, fick vattenblåsor på händer & fötter och BM menade på att var pga att jag var så vätskefylld att det ville komma ut någonstans.

  Och jaa såklart satt sig ju vätskesvullnaden över hela kroppen, även pullan. Men som du säger kom det succesivt så jag trodde seriöst att jag alltid hade sett ut sådär men märkte det mer under graviditeten för man var mer uppmärksam på kroppen & vad som hände. När jag väl hade fött och allt började återgå till det “normala” så fick jag en Aha upplevelse & kom på att vafasiken det är ju såhär den har sett ur hela livet innan graviditeten. Haha så skönt att svullnaden gick ner sen 😄😄

  Kände för att kommenter för att stötta dig & alla andra. PRATA MERA, OM ALLT, ALLA! Hade gärna fått reda på innan graviditet att det kunde bli så och att det var lugnt, för man blev lite orolig 😊

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   MEN ELLERHUR! Det är så härligt att se sig själv “komma tillbaka” sen när man börjar återhämta sig och man får nästan lära känna kroppen på nytt då det hänt så mycket med den under själva graviditeten 🙂 håller med dig!! Är så mycket man inte får läsa om eller veta om alls när man är gravid, ska amma, föda eller ha barn första tiden tycker jag. KRAM <3

 14. Emelie

  Gud, känner verkligen igen mig! Det var från en natt till en annan så blev mitt underliv dubbelt så stort och ömt. Jag gillar det inte alls och tycker precis som du säger att man ska prata om det mer, jag trodde att jag var den enda tills jag gick med i en gravidgrupp på Facebook haha 😅

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Haha jag trodde också jag var ensam förra graviditeten och ville knappt kolla mig i spegeln. Kändes som att allt typ “vällde ut” istället för att vara på sin plats eller vad man ska säga ;p väljer att skriva detta just för att jag tänker att många faktiskt känner sig ensamma i det och jag tror nog att alla mer eller mindre blir svullna där och det är ju helt normalt <3 KRAM 😀 <3

Annons
stats