Kommer vi någonsin att bli skuldfria? | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Kommer vi någonsin att bli skuldfria?

Hej Gabriella !
Hur tänker ni med ert lån på huset? Kommer ni någonsin bli skuldfria? När tror du ni kommer bli det isåfall?
Hur ser er budget ut mer specifikt för en månad?
Jag känner nästan panik över våra lån, knappt 1 miljon för huset, cirka 60 tusen hos CSN och runt 80 tusen kvar på vår bil. Vet att det inte är någr onödiga lån, men får magknip över de hela tiden.. Vill amortera mer än vad vi gör ( cirka 5000 totalt på allt) men vill samtidigt kunna hitta på saker ihop med familjen..
tycker så mycket om din blogg! Ha en supermysig dag! Kram

Hej hej fina du!

Hmm.. Vi har nog inte tänkt så mycket på det.. Just bolån, billån och studielån är lån som känns okej för mig och oss. Vet att vissa är emot billån och känner många som vägrar CSN-lån men alla är vi olika och för vår del känns dom tre som “bra” lån.

Vi lägger budget månad för månad då vi inte har exakt samma inkomster varje månad. Det viktigaste är ju att alla “fasta” utgifter (alla lån, amortering, ränta, abonnemang, försäkringar, gymkort osv) kan dras och sedan ska det finnas pengar till mat. Det som blir över efter detta delar vi upp på sparande och nöjen. Just nu går det ju enormt mycket pengar till huset och det blir mindre att spara. Vi ordnar ju altanen nu och sedan ska vi fixa gräsmatta, carport/garage med förråd, lägga stenplattor på framsidan, köpa mer möbler.. Finns ju en del att göra och allt kostar. Det är sådana saker som vi inte har vävt in i bolånet utan tar pengar till månad för månad samt från vårt sparkonto.

Åh, jag förstår.. Jag känner inte alls panik över vårt bolån faktiskt.. Tänker att pengarna ändå ligger i huset ifall vi skulle vilja bli skuldfria. Då kan vi ju sälja och få bort lånet helt enkelt.. =) Tänker också att dom flesta av oss faktiskt har lån på boendet då det är svårt att hitta möjligheter till att betala flera miljoner kontant för något så stort som ett hus/en bostadsrätt.

Med vanlig amorteringstakt har vi faktiskt räknat ut att vi är skuldfria precis det året som jag går i pension, haha! Så när jag är 65 med andra ord.. Men förhoppningen och tanken är ju att vi ska amortera lite mer i månaden sedan när allt annat med huset är i ordning. Det är dock många år bort då vi har mycket att göra. Tycker inte att du ska tänka så mycket på era lån (om det faktiskt inte är ett problem för er att betala) och njuta av livet ihop med familjen. Lån och pengar är inte hela världen så länge man får ekonomin och vardagslivet att gå ihop.

Jag har också lätt att stressa upp mig för onödiga saker (så förstår dig precis!) men brukar alltid ställa mig själv frågan om vad som egentligen är viktigt. Och det är ju familjen! Att alla är friska och mår bra. Och vad lycklig man ska vara om man dessutom har en utbildning och ett hem som man tycker om på det. Så njut massor istället. Stor kram fina du och tack så enormt för dom fina orden. Önskar dig en fin avslutning på veckan.

Det viktigaste i livet! <3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Annie

  Jag ser inte bolånet som något betungande. I alla fall eftersom jag bor i ett populärt område i en medelstor svensk stad med bostadsbrist, Jag tänker att den dagen vi säljer kommer vi nog att gå med vinst hur som helst, så visst – vi amorterar men jag siktar inte på att bli skuldfri för det behövs inte. Är kanske annorlunda om man köpt hus i ett område där bostadsmarknaden är osäker. Eller långt ute på landet där det kan vara svårt att hitta köpare.

 2. Angi

  Jag är också som frågeställaren, fast värre 😩 får panik över alla typer av lån, vill bara betala av allt super fort om jag ens tar några lån haha. 😂 Men då får man ju anpassa sig efter det så det går det också ☺️👍🏻

 3. Adela

  Någonsin skuldfri? Jisses. Vi har lån på totalt över 8 miljoner. Men så bor vi i Stockholm där priset för en 4:a är x antal miljoner. Bil har vi ingen utifrån miljötänk. Samt att vi inte är beroende av bil vilket vi så klart hade varit ifall vi bott långt ifrån kollektivtrafik. Sen har vi lantställe och även det har vi lån på. Vi kommer troligtvis aldrig att bli skuldfria men det är inget vi varken tänker på eller oroar oss för då vi har full koll på vår ekonomi. Så jag säger som Gabriella. Slappna av och njut av livet <3 Samt, tänk smart kring hur du spenderar dina större summor. Jag menar att vissa köp kan ses som en investering i rena pengar.

 4. Malin

  Hej! Letar ihjäl mig efter lampa till lekrummet här hemma! Älskar din stil! Kan inte du tipsa om lite lampor du gillar? Vart kommer Jasons lampa ifrån? Kram ❤️

 5. Elin

  Känner inte alls någon stress faktiskt, vi har bolån på 1,2milj och jag kommer (om jag kommer in) att börja studera till hösten och då ta studielån. Målet är nog att vara av med lånen till pensionen, men har vi möjligheten att amortera mycket mer (utan att ta bort det som ger lite extra njutning i livet) så kommer vi såklart göra det 🙂

 6. Ellinor

  Vi tänker lite annorlunda. Står i banorna att bygga hus (min sambo är snickare så vi ska göra det mesta själv). Vi hoppas att huset ska vara avbetalt på cirka 10 år😊

 7. Jenny

  Jag tänker i Gabriellas banor, att det är ingen ide att stressa över bolån .
  Det är väl inte ”meningen” att man ska betala klart huset tänker jag, man gör ju som man vill men lånet är ju en boendekostnad precis som när man hyr en lägenhet och betalar hyra, så betalar man ju på lånet istället om man köpt hus. Det är nog inte många som betalar av sitt hus helt, finns ju nästan ingen anledning till det.

  1. E

   Fast många gör de. Min mamma och pappa har 10000 kvar. Tagit 30 år trots arbetslöshet 3 barn och sjukpension.

  2. Penny

   Finns mängder med anledningar till det. Men där igen alla är olika. Vi bor i hus 26år gammal och här betalat av varje krona. Jobbat som djur men det vi visar upp det äger vi iaf. Personligen kan jag tycka de är lite dubbelmoral att låna massa leva flott …. är ju inte ens egna saker då. Vi hade kunnat ta alla pengarna( ca 5 miljoner) vi betalat av med och åkt runt jorden eller köpt en båt el vad som…. man gör sina val.

   1. gabriellajoss
    gabriellajoss

    Åh vad fantastiskt att kunna ha betalat av cirka 5 miljoner när man är 26 år. Aldrig hört något liknande förut 🙂 Kram!

    1. Penny

     Vill förtydliga att 5 miljoner är ungefär vad vi lagt ner på köp av hus & renovering av det. En del av detta hade vi sparat ihop innan så allt är inte lån. Ursäkta för varit otydlig.

Annons
stats