Den där jäkla pressen | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Den där jäkla pressen

Jag läser så mycket inlägg på sociala medier om kvinnor som mår dåligt. Man mår dåligt över alla måsten i vardagen och man mår dåligt över att man ger för mycket på alla håll och kanter. Till slut orkar man bara inte mer. Det är främst unga tjejer och unga mammor. Man sätter sådan press på sig själv.. Man ska vara en perfekt mamma, perfekt partner, prestera perfekt på jobb/skola, se perfekt ut, orka träna, äta hälsosamt, ha ett fint och städat hem, vara trevlig konstant mot allt och alla, vara en perfekt vän, syster, dotter.. Ja ni fattar. Jag var och är precis likadan. Jag sätter skyhöga krav på mig själv och känner mig ofta som ett totalt misslyckande när jag inte orkar vara 100% på alla fronter.

När jag var gravid med Jason i magen så började jag kräkas, var helt orkeslös och matt.. Orkade ingenting och låg mest på toalettgolvet och tyckte synd om mig själv. Samtidigt bodde den där stressen i mig. Jag kände mig på riktigt dålig för att jag inte var på jobbet! Så mitt i allt illamående fanns en stress över att jag mådde dåligt. Hur kunde jag inte klara av att jobba!? Jag hade ju saker att göra där och nu presterade jag ju inte alls. Såhär i efterhand är jag så arg på mig själv. Arg för att jag inte bara accepterade läget och unnade mig själv vila och kärlek. Hur kunde jag vara besviken på mig själv över att jag mådde dåligt och inte orkade? När jag hade en liten bebis i magen som kroppen skapade varje dag. Jag borde ha försökt ta vara på mig själv och sjukskrivningen som jag hade då. Vilat och tänkt positiva saker om mig själv. Istället för att stressa helt i onödan och vara besviken över att jag inte kunde må bra.

Vi unga kvinnor måste verkligen sätta ner foten mot oss själva ibland. Vi måste säga ifrån mot den där inre rösten som pressar och stressar. Jag arbetar ju själv med sociala medier dagligen och måste erkänna att den största pressen nog kommer därifrån. Eller var det såhär för 10 år sedan med? Det vet jag inte… Men att det är såhär just nu ÄR ett problem. Och det är viktigt att prata om det tycker jag. Det är också viktigt att komma ihåg att sociala medier inte är hela världen. Det är väldigt kul och inspirerande: Jag finner massor med inspiration, kärlek och glädje i det varje dag. Men det är också bara en liten del av allas liv.

Jag faller fortfarande dit nästan dagligen men påminner mig själv om vad som är viktigt här och nu. Vem bryr sig om 100 år om jag hade skitigt hår i ett par dagar? Och vad spelar det för roll att tvätthögen är så stor att den väller över korgen? Och visst klarar sig väl ändå dom som har smsat mig under dagen utan svar tills imorgon? I första hand kommer alltid barnen. Och JAG. För om inte jag mår bra så mår inte barnen bra. Så är det väl? Det är så viktigt att göra sig själv till den viktigaste i sitt liv. Man förtjänar att må bra och man behöver inte vara 100% överallt. Och vem bestämmer egentligen vad som är 100%? Gör det som får just DIG att må bra. Och gör bara så mycket som du orkar. Inte mer än så. Försök att tänka vad du verkligen BEHÖVER göra. Mina enda “behöver” är att se till att barnen mår bra, äta, gå på toa, sova.. Ja, det var väl det =)

När Jolie föddes med hjärtfel var det som om något i mig klickade till. Livet är så jäkla kort. Det är för kort för att vi ska pressa oss själva till att prestera och sedan känna oss dåliga eller bli helt ruinerade för att vi går in i väggen och inte orkar. Det är för kort för att missa barnens liv som små bara för att man stressade över något totalt onödigt. Varje dag när minsta lilla stress dyker upp i mig över något onödigt så påminner jag mig själv om det. Jag har så många gånger suttit där helt utan ork med huvudvärk bara för att jag helt enkelt har kört för hårt en hel dag. För många bollar i luften, för långa arbetsdagar, för mycket projekt igång, för mycket löften, för mycket fasad att upprätthålla. Som sagt, jag faller fortfarande dit dagligen men det ÄR viktigt att påminna sig själv varje gång om vad som är viktigt i livet. Bara ta ett djupt andetag och våga tänka “det där skiter jag i idag” eller “det där kan jag göra imorgon eller nästa vecka”. Vissa saker måste vi göra och andra kan vi låta bli utan att någon större skada sker. Så välj bort dina icke-måsten och unna dig en stor skål godis och en bra film istället. Eller en sovmorgon.. Eller en extra god frukost eller en timme i badet. Det som får just DIG att må bra. Allt annat kan vänta. Kram till just dig som läser detta. Du är fantastisk och det finns bara en av just dig. Var rädd om dig. Alltid <3 

Bild av: Sandra Rogers

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sabina

  Åh detta var precis vad jag behövde läsa just nu. Känner igen mig så mycket i det du skriver. Jag har ständigt satt enorm press på mig själv och mått så dåligt när jag inte presterat mitt bästa. Nu som mamma kom de mer “krav” på en, som mamma känns de som man är den som ska styra upp allt och fixa och dona med allt så allt rullar på perfekt. Man känner sig som en mänsklig almanacka som ska ha koll och planera familjelivet. Det känns som det är någon “mammagrej” att vi ska alltid prestera på topp, aldrig klaga, alltid vara glada, vara bra på alla sätt, fixa hemmet osv osv. Som att de blivit någon roll vi mammor automatiskt får och tar till oss. Detta gäller såklart inte alla men tror och upplever att de är otroligt vanligt. Jag har senaste tiden verkligen försökt släppa lite på allt, för som du säger det finns så mycket viktigare saker att lägga energi på än den smutsiga tvätten eller diskberget i köket. Man ska fokusera på att njuta här och nu och verkligen ta hand om sig själv. Mår du bra kommer de i din närhet må bra <3 Vi kvinnor generellt sätter för mkt press på oss själva. Försök släppa kontrollen lite och lägg inte energi på onödiga "måsten". Tack fina Gabriella för en fantastisk blogg och att du delar med dig av livets alla delar <3 Massa kärlek till dig och din familj <3

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Förstår dig precis!!! <3 du ska inte känna så!! Och inte jag heller! Men ändå så gör man det hela tiden.. Man får påminna sig själv jämt om att sänka kraven. Man duger som man är och måste inte leva upp till dessa sjuka förväntningar som man skapar själv mestadels. All kärlek och tack för så fina ord underbara du!! KRAM <3 och kärlek till er med! <3

 2. Sofie

  Hej Gabriella!
  Undrar lite om annonserna du lägger på Instastory. Hur funkar det? Vill också göra det men vet inte hur jag ska gå tillväga!
  Kram!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Hej!

   Jag jobbar ihop med Metapic och APPRL 🙂 så mitt bästa tips är nog att kontakta dom för att få hjälp. Är nog olika beroende på hur man bloggar och jobbar över huvud taget vad dom kan erbjuda för deal eller vad man ska säga. Stor kram! <3

 3. Linda

  Så himla bra skrivet. Bra att du uppmärksammar detta. Jag är 32 år och trebarnsmamma, gick in i väggen för 3 månader sedan och är nu heltids sjukskriven för utmattningssyndrom fram till november. Jag önskar så att jag hade varit mer uppmärksam och sett alla varningsklockor. Istället fortsatte jag köra på i 110 tills kroppen sa ifrån. Svimmade 6 gånger på två veckor och fick hjärnskakningar mm. In och ut på sjukhus tills dom kom fram till att det berodde på stress. Jag är så arg på mig själv att jag låtit det gå så långt. Månaderna innan jag gick in i väggen var min 2-åriga dotter sjuk väldigt mycket och jag mådde så såligt över detta, grät för jag kände att jag borde vara på jobbet och hade så dåligt samvete och tänkte att nu tror dom på jobbet att jag hittar på att hon är sjuk igen. Min älskade dotter som betyder allt, hur kunde jag ens tänka så. Såklart jag ska vara hemma med henne när hon behöver mig. Men där och så tänkte jag inte så.Mina stackars barn har nu en mamma som knappt tar sig ur sängen, inte klarar av ljud eller starka ljus, gråter för allt, glömmer bort saker och ständig ångest och oro i kroppen. Skulle göra allt för att få må bra och vara den mamman dom förtjänar.

  Kram till dig och din fina familj. Det är så kul att få följa er !

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Åh förstår.. Är så läskigt att nästan vem som helst kan hämta där som det ser ut idag.. Man pushar sig själv så hårt och till slut orkar man bara inte mer. Åh herregud 🙁 förstår att du känner så.. Skickar massor med kramar tillbaka till dig!! Du är så himla stark!! Stor kram! <3

 4. Therese

  Bra och viktigt inlägg!!!
  Lätt att glömma sig själv, speciellt mitt i småbarnsåren också..
  skit i alla måsten, stanna upp, njut av livet, det fina vädret och unna dig en stooooor glass ❤️❤️

 5. ellie

  skulle du kunna göra ett inlägg om hur du fixade jasons säng och vart man hittar allt skulle bli tacksam! 😊

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Det är bara en sänghimmel från ELLOS 🙂 och så har vi hängt den på fyra krokar i taket, kram! 🙂

 6. Malin Sandberg

  Sån fantastisk text! Jag känner igen mig i så mycket, min största press är mitt kroppsideal. Jag är missnöjd med min kropp framför allt lår och mage och det kan riktigt svida i hjärtat vissa dagar och speciellt med alla dessa “perfekta” bilder överallt som ständigt påminner mig om hur jag egentligen vill att jag ska se ut! Det är jätte svårt och jätte lätt att falla dit varje dag men på något sätt måste jag vara en förebild för mina barn, jag behöver visa dem att jag duger precis som jag är vilket gör att jag själv spelar på en annan fasad och en annan inställning än det som försiggår i mitt huvud. Jag kämpar varje dag men precis som du så känner jag att livet är oförutsägbart, vi måste njuta och ta tillvara på den tid vi har, ge kärlek och trygghet till våra barn, uppfostra dem till starka och trygga individer som tror på sig själva och vågar tro på det dem vill! Vi måste kunna ge verktygen för att de ska få en fast mark att stå på! Lätt att missa men det är faktiskt våra barn och vi som är viktigast! Vi ska må bra, leva bra och ta vara på tiden vi har tillsammans.

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Åh förstår!! Du ÄR perfekt precis som du är. Tänk på att mycket handlar om hur man poserar och vilken vinkel man står i också <3 Så rätt och bra skrivet. Håller med dig ill 100%, kram <3 <3

 7. FK

  TACK för det här inlägget! Precis vad jag behövde denna morgon.. Är gravid med min första bebis och har inte alls mått bra, har varit hemma flera dagar senate veckorna. Bara det ger mig stress, men denna gång är det även mina kollegor som ”inte vill stressa mig MEN som bara ska fråga….” så ligger man där hemma med ännu mer stress.
  Idag ska jag tillbaka- och jag ska göra det jag orkar. Mer än så kan ingen förvänta sig!! Tack fina Gabriella <3

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men tack själv! <3 <3 vila och ta hand om dig. Du och bebis kommer i första hand! All kärlek och stor kram <3

 8. Helen

  Jättefin text <3 Känner så väl igen mig i allt. Att man kör på tills man har huvudvärk och inte orkar nånting. Har faktiskt dragit ner lite grann på sociala medier och skippat pressen på att lägga ut fina bilder ofta. Jobbar heltid på kontor och har mycket annat att hinna med så det har hjälpt lite grann. Men som du säger, det är ju så roligt också! Försöker dra ner på andra måsten men ibland glömmer man och faller tillbaka. Svårt att hinna med alla vänner, träning, jobba, vara snäll och trevlig mot alla och också hinna vila och ta vara på lite tid hemma. Tack för ett fint inlägg <3 Blir inspirerad av dig dagligen! Kram <3

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Tack snälla <3 <3 så bra att du har gjort det! Ja, det är ju inspirerande och roligt men det är inte HELA världen. Stor kram till dig <3 och tack för så otroligt snälla ord.

 9. Elin

  Bästa inlägget du skrivit tror jag. TACK för att du tar upp det. Att en själv accepterardet är A och O, men man måste själv också finna ursäkter för andra man känner. Är du hemma hos nån och det är lite stökigt? Döm inte! Påpeka inte! Säg att det inte gör nåt alls och att du vet att “livet kommer i vägen”. Min dotter är en dag yngre än Jolie och hon sover dåligt under dagarna och kräver massa uppmärksamhet. Jag mår ofta dåligt över att jag inte hinner med de dagliga måstena, men jag försöker acceptera att det tar tre dagar att vika ihop all tvätt och att tvättbrädan stått uppe nästan tre veckor utan att jag lyckas stryka något!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men tack snälla du! Du har så rätt!! <3 Så ska du inte känna. Din dotter och du kommer först. Hade inte jag haft F hemma på heltid hade jag inte heller hunnit något. Bebisar tar mycket tid och vissa barn behöver närhet konstant. Kram <3

 10. Josefine

  Så fina och kloka ord! Och jag tycker din blogg bara blir bättre och bättre!! Du är så fin från insidan och ut ❤ !

 11. Anna

  Brukar aldrig kommentera, men tack för ett bra och viktigt inlägg! Det är så lätt att fastna i alla påstådda ”måsten”. Och barnen växer ju upp så fort, det gäller att njuta och ta vara på den här tiden. Det är ju verkligen de som är viktigast, och att vara här och nu. Tack för en påminnelse av det som egentligen enligt mig är självklart, men som är lättare sagt än gjort. Imorgon är det jag som tar en barnen i fokus-dag. Tvätt och städ får vänta 🙂 Kram

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Tack snälla för fina ord!! <3 ja, det är ju så!! Tvätt och städ spelar ingen roll alls egentligen. Men barnen är allt! Kram

 12. Sofia

  Tusen tack för dessa viktiga ord. Älskar din blogg för att du visar att just andra saker än yta och lyx är viktiga i livet, som familj och kärlek. Ska spara denna text o läsa när jag känner mig stressad 💖 Gör det du också, var stolt att du skrev dessa kloka ord. Kram!

 13. Marta

  Så kloka ord!
  I fredags satt jag och min kompis och grät. Vi pratade om just detta – vilken press man känner att alltid vara den duktiga tjejen, och att ibland man orkar inte mer. Hon är 53, jag 24, och ändå har vi samma problem.. fruktansvärt sorgligt tycker jag!
  Men vad som är mest frustrerande för mig är det faktum att det finns så många män som är som små barn, för att mamman har alltid fixat allt och inte bett om hjälp. Min sambo kunde ingenting som gäller hushåll, och han mådde fruktansvärt dåligt över det.. man vill ju dela allt med sin partner, även alla vardagliga problem, så det inte känns så tufft och ligger bara på den enas axlar..
  Med alla måsten i tankarna är det svårt att inte bli utbränd och bitter.. :- (

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Åh 🙁 ja, det är verkligen det.. Ja, det är ju många som är så tråkigt nog.. 🙁 tycker att alla som har det så verkligen ska ställa krav på sin partner. Man ska inte dra hela lasset själv. Kram

 14. Julia

  Tack för ett jättebra inlägg!💕 Känner igen mig i mycket av det du skriver trots att jag ”bara” är 16 år. Det stämmer verkligen att man bara ska göra det man behöver och inte stressa upp sig i onödan för att man inte kunnat vara 100%. Massor av kramar till dig!💕❤️

 15. Denise

  Kan inte med ord beskriva hur mycket denna texten berörde mig. Just idag av alla dagar.
  Tack.. och jag önskar dig allt detsamma <3

 16. J

  Detta är nog bland de finaste inläggen du skrivit. Tack! Gick ut gymnasiet förra sommaren och har rest sedan dess och är nu gravid i 7e månaden och är lyckligare än någonsin. Jag försöker varje dag skapa mitt liv som JAG tycker om det. Folk säger Grattis – men, vill du inte plugga? Jo det finns all tid i världen att göra det sen. Alla måste inte gå i samma spår, som om det finns någon speciell ”ordning” livet ska gå till på och jag tydligen startar i fel ände.. Jag mår bra och allt jag vill är att vår dotter också ska må bra och att även hon ska lära sig att skapa sitt liv precis som hon vill 🌸
  Kram

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Åh underbart!!! Fortsätt att leva just DITT liv <3 finns ingen annan som vet bättre om det än vad du gör 🙂 njut massor längs vägen. All kärlek och stor kram!! <3

 17. Bella

  Så viktigt att lyfta det!
  Jag kan lätt fastna i jobbiga tankar på vad jag borde gjort annorlunda och att allt i mitt liv känns så stressigt. Jag jobbar dagligen med att bara försöka släppa allt som jag inte kan kontrollera och istället vara närvarande i livet som pågår just nu och njuta av vardagen.
  Tack för en fin blogg som ger mig mycket glädje och inspiration och tankeställare som dessa❤️

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Så bra att du jobbar på det! Det gör jag också <3 tack själv för så fina ord! Kramar! <3

 18. Malin

  Hej! Jag har precis börjar följa dig och det är så inspirerande’! Jag har själv en snart 5 månaders liten tjej 💕 Jag håller så med dig om det du skrev i detta inlägg och så bra skrivet!

 19. Sabina

  Håller helt och hållet med ditt inlägg! Kan samtidigt bli lite irriterad! För det finns ju väldigt få bloggar tex för man läser om hur fruktansvärda barnen var igår vid läggning, hur irriterande maken var eller bilder på de håriga benen som inte orkar råka eller en bild på kaoset i köket! Många bloggar visar ju bara upp allt positivt och glatt och perfekta hem. Jag hade Järna läst en blogg om allt negativt oxå 🙂

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Tycker det finns väldigt många som bloggar om sådana saker med 🙂 sedan tycker jag personligen inte att det är så roligt att se bilder på otvättat hår och tvätthögar så därför tar jag inte bild på det själv. För mig är sociala medier en plats att inspireras på vilket jag gör dagligen också. Tycker det är jätteroligt men man får ha med sig i bakhuvudet att det bara är 5% av någons liv man får se. Tycker dock att det finns alla möjliga bloggar och instagramkonton där ute så att man kan följa det som passar en själv 🙂 Jag följer massor med olika människor <3 kramar

 20. Malin

  Oj vad jag gråter nu…jag är 24 år gammal. Känner sådär hela tiden. Gick in i väggen endast 21 år gammal. Då hade jag jobbat hårt och kämpat med alla måsten. Fasaden utåt visade ju bara att jag hade en fin sambo, stort hus och bra jobb. Men inuti var ett mörker…efter mycket terapi osv fick jag en tankeställare vad som var viktigast. Jag kände där och då att ne nu ska jag göra det JAG vill i livet. Jag ville bli mamma. Idag är jag mamma till en 8 månaders liten pojk och så lycklig.
  Tack för denna fina text. Vill typ skriva ut den och sätta den på kylen. Du är så klok och så himla bra! Du verkar så jordnära och så himla fin rak igenom! Tack för en underbart fin blogg. Har följt dig sedan Jason låg i magen. Du inspirerar varje dag och din blogg är så himla positiv och bra; samtidigt som man ibland får så bra tankeställare! Massa kramar från en trogen läsare!💕

  1. Helena - Vägen till ett plus ➕

   Stor kram till dig Malin, jag har en väldigt liknande historia och gick in i väggen 2016 och är fortfarande inte helt återställd. Vi krigar på. Ändrar hela vårt synsätt. Lär oss prioritera. Lär oss leva, inte bara överleva. Det går, en dag i taget. Prestation och yta, pengar och fejkad perfektion är fan inte värt det, och bör inte ens ödslas någon energi på. Vem kommer liksom tacka oss för att vi jobbade gratis en timme om dagen om hundra år? För att vi fick prestationsångest av att städa huset innan vi tog en liten pyttebild till Instagram?

   Vi fixar det här. Kram igen! Du är GRYM som kämpar!

  2. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Fina Malin!! <3 <3 Förstår dig verkligen 🙁 du är stark och helt fantastisk!! SÅ underbart att du valde at gå just din väg i livet. Du är värd bara det bästa i hela världen! Glöm aldrig det. Och tack för så enormt fina ord. Du anar inte hur glad jag blir! Nu sitter jag här med tårar! Fina du!! <3 <3 stor kram!!

Annons
stats