LYCKA! | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

LYCKA!

Det börjar släppa i talet allt mer för vår lilla kille. Han babblar ju på eget språk massor men nu blir det mer och mer på riktigt. Idag sa han “ååh, en vit sten” och “en stor bajs”… Och så har han börjat säga “mamma är här”, “adis mamma Tove”.. Alltså det går så mycket framåt! Känns så otroligt roligt då vi verkligen väntat samtidigt som vi inte velat pusha honom heller. Det kommer när det kommer liksom.. Han börjar iallafall få allt mer intresse för språket såhär två månader innan sin treårsdag. Och ingen är lyckligare än jag för det! Här bloggade jag tidigare om detta. 

När började era barn prata? Någon annan som har små där hemma som är/har varit sena i talet? När släppte det? 

 

Tänk att det inte var allt för längesedan han var såhär liten! Har ni hängt med oss så länge?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hannele

  Min äldsta började inte tala rent för ens han var runt 3-4år så ja han var ju sen i talet men vi fick mycket hjälp och stöd av personalen på förskolan och sen så kom allt i ett och idag är han 9 år 😊

  Jag har hängt vid din blogg sen ja typ strax innan ni flyttade till Gbg 😊

 2. Emelie

  Har hängt med på bloggen sen du var gravid med Jason! Helt sjukt länge om man tänker efter!!! Ha en underbar dag❤️

 3. Cassandra

  Min son har nog följt kurvan ganska normalt med talet. Enstaka ord vid 1-1,5 år och sen tvåordsmeningar vid 2 år. Nu är han snart 2,5 år och pratar 3-4 ordsmeningar. Min kompis pojk och min brors flicka var dock sena med talet men när det väl släppte runt 3 år kom allt på samma gång. Det viktigaste är att de förstår vad man säger.

 4. Jessica

  Vad kul för er, heja Jason! 😀 Vår son, 3,5 idag, har varit sen i talet. Eller ja, han har ett stort ordförråd och tjötar NON STOP (till och med i sömnen), så verbal har han alltid varit. För oss är det uttalet som släpar, han är väldigt grötig när han pratar. Vi bad om remiss till logoped vid treårskontrollen och han kommer att få börja där när han är 4, så det känns bra 🙂 Även om talet blir bättre och bättre för varje vecka som går. Han började med treords-meningar lite före sin treårsdag och nu talar han fulla meningar, som en vuxen ungefär. Uttalet är fortfarande inte som det ska vara, även om det blir bättre och bättre, så där ska logopeden hjälpa oss och honom 🙂 Vi har läst enormt mycket böcker, sjungit och ramsat och bett honom beskriva vad han menar. När han sa “där!” eller liknande och pekade så frågade vi “ja, vad är det egentligen?” och då försökte han förklara, samtidigt som vi såklart hjälpte honom. Och efter en tid så kom det fler och flera ord och slutligen hela meningar 🙂 När han blir för grötig så säger vi “kan du försöka säga det igen och lite tydligare så jag förstår vad du vill” och det har också hjälpt, då pratar han tydligare 🙂 Förskolan är ett enormt dragplåster också, där måste han anstränga sig för att de ska förstå vad han vill vilket verkligen hjälpt talet att komma 🙂

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men åh vad härligt att höra att det går framåt 😀 <3 ja, vi gör samma sak här hemma! Och kan tänka mig att förskolan hjälper en del också då dom blir mer tvungna att prata än hemma för att få fram det dom vill, kramar <3

 5. Maria

  Jag har hängt med sedan strax innan han var nyfödd 🙂 Min son är bara några veckor yngre och han har inte varit sen MEN det släppte något enormt när han började på förskolan. Jättehäftigt att se utvecklingen. Nu vill han aldrig vara tyst, haha! <3

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men ååh så kul 😀 glad jag blir <3 och vad kul att dom är så jämngamla 🙂 hoppas Jason också kommer igång så! Kram <3

 6. Gabriella

  Började följa dig strax efter att du gick ut med att ni väntade Jason♡ Har en Doris som är född i december -15! O så hennes storasyster som precis fyllt 5 (o nu väntar vi 3:an♡). Båda våra barn har pratat tidigt. Främst stora tjejen. Hon pratade meningar väldigt tidigt o pratade i princip “rent” när lillasyster kom o då var hon 2 år o 4 mån! Galet nu när man tänker i efterhand… Doris var också tidig fick vi höra på 2,5 års kontrollen. Men blir ju att man jämför sina barn lite så vi tyckte typ att hon var lite sen… Men så olika för alla o alla barn lär sig ju förr eller senare! Så kul att det börjar släppa mer för Jason! Kommer nog gå snabbt för honom nu♡

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig! <3 så skönt att dom kom igång så tidigt med talet. Hoppas det, kram <3

 7. Linda

  Japp för min son släppte talet efter han fyllt tre år och börjat på förskolan. Nu är han 5 och kan inte sluta prata istället och ligger före sina jämnåriga när det gäller både gramatik och mening uppbyggnad. Vissa behöver lite extra tid på sig 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽

 8. Caroline

  Hej!
  Vad roligt att det börjar komma igång ordentligt, det är verkligen så kul när dem börjar prata och när man kan föra en konversation med dem små liven.
  Båda våra döttrar (5, 2,5år) började prata väldigt tidigt. Vid 1 års ålder kunde dem 3 ords meningar MEN båda två har varit väldigt sega med allt det fysiska. alltså börjat krypa och gå sent och haft svårt för att klättra och ta sig ner och upp för saker och inte riktigt kunnat hänga på dem jämngamla på lekplatsen, ja du förstår. Jag har fått för mig att dem varit så fokuserade på talet att dem inte klarat av allt det fysiska samtidigt; en sak i taget liksom 🙂

  Ni verkar vara en fantastisk varm och fin familj, jag älskar att följa din blogg!
  Stor kram <3

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jamen visst 😀 det är så kul! Åh, förstår 🙂 ja, det är ju så olika det där. Dom lägger fokus på olika saker, kram kram <3 tack för så enormt fina ord! Blir SÅ glad <3

 9. Eva

  Min dotter är 16 månader och har börjat prata rätt mycket nu under sommaren, säger kanske 50-60 ord. Vet inte vad som är “normalt” att prata i denna åldern direkt men det är så roligt när man kan kommunicera lite! 🙂

 10. Elin Kungsman, familjeyt och mammablogg

  Åh så härligt! Förstår din lycka fullt ut❤. Vi är lite i samma “situation” med vår stora kille, Han är 1,5 månad yngre än Jason och det har precis börjat komma några enstaka nya ord och jag blir så överdrivet exalterad när jag hör minsta lilla nytt även om det ibland inte ens är riktiga ord haha! Så förstår precis din lycka😘 kram!

 11. Fyrbarnsmamma

  Härligt att det börjar släppa! 😊
  Jag har haft båda ytterligheterna: en son som läste flytande vid tre och en som inte började prata förrän vid 2,5-3 år. När det väl släppte för den senare gick det fort. Idag dom åttaåring har han gått om sina jämnåriga. Han är dock inte ikapp sin storebror vid samma ålder (som läste Harry Potter när han var sju).

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jamen visst 😀 <3 tack för att du delade med dig. Det är så olika mellan barnen ju! Kul med olikheter 🙂 och att alla är bra på olika saker, kram

 12. Linda

  Åh va kul och så skönt att de börjar släppa nu! Min son blir 3 i november o han har varit väldigt tidlig med språket så han pratar helt rent o kan jätte mycket, lite engelska ord, räkna, alla färger osv. På BVC klarade han av 5 års kontrollen dom gör då så det är jätte kul. Hans lillasyster på 16 månader har också börjat prata en del nu, de kommer mer o mer o man märker att hon tar efter storebror i allt 🙂 jätte gulligt! Kram o ha en fin dag!

 13. -Jenny-

  Min äldsta var likadan. Riktigt sen och nu efteråt inser jag att det var väldigt jobbigt innan. Allt blir så mycket lättare när man kan prata. Nu är han 5,5 och kan räkna hur lånt som helst, kan hela alfabetet med stora och små bokstäver både på svenska och engelska och börjar kunna sätta ihop till ord. Talet är ibland lite hackigt, som att han får pressa fram vissa ord, men herrregud, man förstår honom jättebra. Alla är bra på olika saker. Min stora är teknisk och mer intresserad av hur saker funkar och hänger ihop (tror att det är därför han är intresserad av stavning…)
  (Min lilla har lätt för språk och talade extremt tidigt istället. Hans språk är mer nyanserat och flyter på
  ett annat sätt. Han har inte samma hack. Som sagt. Barn är olika.)
  Kram

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Skönt att höra att Jason inte är ensam 🙂 <3 det är ju så! Alla är olika och fokuserar på olika saker <3 kram kram fina du!

 14. Emilia

  Zack började prata med ord strax efter sin 1-års dag. Idag pratar han flerords meningar & man förstår 90% av vad han säger även om man inte känner honom. Han fyller 3 i november 😊

 15. Marika

  Har hängt med sedan du var gravid med Jason, jag var ju gravid samtidigt med min lilla tjej då, hon är född 9:e November så set skiljer ju inte så många veckor på dom.😊 Hon sa inte många ord för ett år sedan men det lossnade när hon började förskolan, hon har ju förstått allt vi har sagt väldigt länge men hon har helt enkelt gått och samlat på sig en massa ord innan hon kunde få fram dom själv och nu är det verkligen bubbel och babbel hela tiden! 😂
  Önskar dig en fin dag!❤️

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men vad kul 😀 och kul att dom är ungefär lika gamla 🙂 såå härligt ju! Och kan tänka mig att förskolan verkligen kan pusha åt rätt håll med talet, kram <3 detsamma!<3

 16. S

  Så söt! 😍 ja jag tror jag började följa dig när du blev gravid med Jason 🙂 jätte bra blogg verkligen!! 😀

 17. Emilia

  Hej Gabriella xD
  Först av allt ville jag bara säga att jag tycker ni är så fina som familj och det är så fint och se vilka fina föräldrar du och Fjodor är xD Jag vill bara säga att jag har följt er sen sommaren 2015 xD Ni är bäst xD Kollar in här flera gånger om dagen, har blivit en vana nu☺️ Tack för att ni delar med er av eran fina familj xD

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men alltså bästa du!! Känner igen din mailadress alltid när du kommenterar så vet vem du är 😀 kram kram <3

 18. Mia

  Ååå va roligt för er. Måste vara en lättnad. Älskar att läsa din blogg och kolla in alla fina bilder på insta. Jag tycker ni är väldigt bra föredöme för många blivande föräldrar, så bra tankar när det gäller alkohol och så engagerade i era barn som ni är på alla vis. De får så mycket kärlek och omsorg. Jag vill bara nämna en liten sak jag tänkt på angående Jason och språkutveckling. Jag tror inte ni tänker på det, men jag hör i dina vloggar att ni pratar mycket bebisspråk med Jason.. Alltså sådär som man pratar till bebisar med ljus tillgjord röst. Ni gör ju såklart som ni vill, men jag tror att barn utvecklas mer om man pratar o behandlar dem utefter vilken ålder de befinner sig i. Jag tror såklart inte att det är därför han är sen i talet, men kanske snabbar det på utvecklingen ännu mer om han blir talad till på ett lite mer vuxet vis. Lite mer som kompisprat, istället för bebisprat om du fattar vad jag menar. Det var mina tankar. Ha det gott och tack för en mysig blogg .

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men alltså WOW så fina ord.. Vet inte vad jag ska säga. Tack!! <3 Haha ja, det kanske är så 😀 vi pratar dock vanligt med honom majoriteten av tiden, jag lovar!! Kanske blir så olyckigt ihopklippt i vloggarna bara 🙂 Kram kram <3 detsamma fina du!

 19. Cassandra

  Jag har hängt med er sen gravid vecka för vecka! ❤️ Favoritinspofamiljen! 😍 VA roligt att det går framåt för Jason! 👍💪

 20. Sandra

  Åh det måste vara en sån underbar lycka för er att han börjar prata mer!!❤️❤️
  Jag har hängt på sen du var gravid med Jason❤️ Kram

 21. Frida

  Åh vad kul att höra att det går framåt för Jasons tal!! ☺️
  Jag har hängt med sen du var gravid med Jason, hittade dig i ”Utforska”-flödet på Instagram och det är jag såå glad för! 😄 följt dig slaviskt både där och här på bloggen sen dess! 😍

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jamen visst 😀 Åååh så roligt 😀 ja, det var ju riktigt längesedan! Så kul att du hängt med så länge <3 kramar!

 22. Dessi

  Sonen började på förskolan när han var 1 år och bara ett par månader senare så började han lära sig prata. Tänk så olika det kan vara! ❤️

 23. Hanna

  Jag har två pojkar, den yngsta blev 3 förra veckan och pratar som sjutton och började väldigt tidigt. Men min äldsta som snart är 6 va väldigt sen med talet, han sa mamma och pappa samma månad han skulle fylla 3. Man ska ju inte jämföra men min 3åring uttalar många ord mer korrekt än vad min 6åring gör. Han har gått hos logoped sen han va runt 3 år. Vill bara säga att det kommer! Alla är olika! ❤️

 24. Carolina

  Men så roligt 😍 Precis, det kommer när det kommer 🙂 Många ska jämnföra så mycket mellan barn och alla barn är ju olika! Men verkligen roligt när barnen börjar pratar, förstår er lycka 😀 Snart säger ni ironiskt “kan han inte sluta prata en stund” haha 😄😄

  Min son pratade väldigt bra precis innan han fyllde två, efter två pratade han “rent”, duktig på att prata alltså.
  Däremot så började han krypa väldigt “sent”.

 25. Malin.P

  Va skönt för er och för Jason! 😄 Har en son som fyller 3 i december, han har svårt med talet.. är orolig men vill ju som sagt ta de i hans takt. Vi förstår ju honom här hemma men blir svårare för lärare på förskolan och så. Men tycker redan han blivit bättre på ord och även härmar en ibland när man säger nått ord.. så jag hoppas det släpper snart för våran kille också 😊 kram!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jame ellerhur 🙂 samma för oss!! Det gör det!! Oroa dig inte, alla är olika <3 Det säger jag till mig själv varje dag, kram finaste du!

 26. Tove.lassi@hotmail.com

  Följde dig/er ett bra tag innan din första graviditet och innan flytt till Göteborg och kommer ihåg hur mysigt det var och att det blev något speciellt när ni fick Jason, nån speciell känsla att läsa hur du beskrev allt under er första tid som föräldrar. Så mysigt att varje dag följa er vardag och det är det fortfarande! Blir själv sugen på familjelivet (är 20 år) och kan bara hoppas att det inte dröjer allt för länge!
  Tack för att du delar med dig av ert liv till oss och massor av kramar till hela familjen! Ni alla verkar vara helt underbara personer <3<3

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men åååh så glad jag blir att du hängt med så länge <3 fina du!! Och vad spännande 😀 <3 håller tummarna att det blir så som du önskar!! DETSAMMA!! Skickar en stor kram!! Ha en underbar kväll <3 <3

 27. FruP

  Har en 3 1/2 åring här hemma som är sen med talet! Det släpper lite hela tiden men det går sakta. Idag stannade polisen och pratade med honom men han svarar inte på frågor
  Som ”vad heter du?” ”Hur gammal är du?” Fast han kan svaren, det tycker jag är jätte frustrerande. Men han har börjat sätta ihop meningar som ”jag är trött” ”god natt, sov gott!” ”Älskar dig” men det går som sagt sakta😫 längtar tills man kan kommunicera på ett annat sätt, Att få svar när man frågar vad han har gjort på dagis osv!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men sötnosen då <3 Jason är också lite så och vill ibland inte prata framför andra utan blir mest blyg och ler mot dom om pratar med honom 🙂 <3 kram kram och det kommer snart för oss båda! Vi får ha tålamod <3

 28. Maisa

  Min dotter babblade på redan vid 1,5 års åldern😂 hon är dock aktiv och inte lugn som din son verkar vara 🙂 alla barn är ju olika hehe så man får alltid något + här och – där 🙂 vad roligt att det började släppa för honom

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Han är också otroligt aktiv så har nog inget med det att göra haha! Ja ellerhur! Kul att hon pratade så tidigt 😀 kram kram <3

 29. Emelie

  Vår äldsta som är 3 år började prata vid 1 år och vid 1,5 år släppte det för henne men hon var extremt tidigt vi har alltid fått höra det och många tror ofta att hon är 1 år äldre än vad hon är. Lillasyster blir 2 år nu oktober och det har släppt för henne nu i sommar. Vi tycker ju hon är sen men hon är helt normalt! Man ska aldrig jämföra men har hört att tjejer ofta är tidigare än pojkar med att prata men allt är så individuellt! Det kommer när det kommer!

 30. Johanna H

  Åh, vad skönt! Min son har nyss fyllt 2 och har varit lite senare än många av kompisarna. Men han har börjat prata mer och mer senaste månaderna och härmar ALLT man säger just nu, haha… Tack för en mysig blogg finaste Gabriella ❤️

 31. Sandra

  Vad roligt att läsa! Förstår att ni blir både glada och lättade, om man får säga så, att det släpper med talet för Jason! 😊
  Min dotter, Maja, har babblat på sen hon var 1,5 år ungefär. Pratar långa flerordsmeningar men lite svårt med ”s” och ”f” ännu. Dock inget jag är orolig över 😊

 32. Razha

  Oh vad du lugnade mig med ditt inlägg. Min son är 2 år 8 månader han pratar inte alls mycket utan har mer sitt eget språk vi har inga problem med kommunikationen men andra har det. Alla lägger sin komentar om det 😫 vi har varit så oroliga men samtidigt som du säger vill vi varken puscha honom eller visa att vi e oroliga. Han fyller 3 i december vi håller tummarna att det släpper för honom oxå. Snälla om ni har gjort något speciellt dela med dig tro mig det är många föräldrar där ute som kämpar med just detta 😫

 33. Emelie

  Jag har hängt med er sedan gravid vecka för vecka med Jason i magen 🙂 ni verkar så otroligt snälla och fina människor.

Annons
stats