Förskola och hur vi valde att göra | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Förskola och hur vi valde att göra

Minns ni att jag skrev om vår situation med förskolan här? 

Efter många om och men så sa vi upp platsen.. Vi kände att vi inte orkade bråka. Det tog mer energi än vad det gav. Som jag skrev i inlägget som jag länkade ovan så tycker jag att det är enormt viktigt med samarbetet mellan pedagog och förälder. Jag tycker det är viktigt at man är lyhörda mot varandra och alltid sätter barnet och familjen i första hand. Sedan förstår ju jag såklart att förskolan har sina rutiner och principer men att ha en vaken vila med en treåring tycker jag hör till något som dom SKA kunna erbjuda. Och efter att ha pratat med kommunen så valde vi att inte ta striden längre än såhär.. Förskolan ska vara något som avlastar och inte tvärtom och i och med att det blev som det blev så tog det bara energi av oss istället. Frågade också Jason flera dagar i rad på morgonen om han ville åka till förskolan eller vara hemma med mamma.. Ville veta vad han själv kände. Och han sa “hemma med mamma” varje gång jag frågade. Kändes inte lika farligt att ta hem honom om han ändå ville vara hemma själv. Så nu är han hemma igen. Känns såklart så tråkigt också då han verkligen tyckte om förskolan och lekte bra där. Han hade verkligen kommit in i det. Vi står i kö till en förskola här där vi bor nu istället iallafall. Vi kommer nog att få plats relativt snabbt ändå så nu njuter jag av att ha min fina kille hemma ett tag till och av att slippa alla sjukdomar och förkylningar ett tag till 😉 haha! Nej, men vi tror att det blir bäst såhär trots allt. Och så har han ju både dans och gympa + att vi träffar andra barn cirka tre-fyra gånger i veckan iallafall. Vi besöker ju också biblioteket, hänger i lekparker, på Leos lekland..Ja, ni förstår. Han får det sociala iallafall.

Även om vi hade “vunnit” och fått igenom våra önskemål om vaken vila så kändes det redan som om relationen med pedagogerna var så skadad av allt tjafs. Som många av er skrev så är det viktigaste kommunikationen och relationen till pedagogerna och att man kan samarbeta och ha bra dialog. Och jag kände inte att vi kunde ha det utan kände att dom tyckte sig veta bäst och inte brydde sig ett skvatt om vad vi kände. Och visst är det så att dom besitter en enorm kunskap men vi måste ju också fungera som familj. Vi kan inte ha Jason vaken till midnatt varje kväll. Det blir extremt jobbigt för oss alla. Så nu blev det såhär och jag tror det kommer bli bra i slutändan. Blir skönt att ha en förskola tre minuter från huset istället.

Lilla Jason förra hösten! Min stora, kloka, bästa kille.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  Förskolan är absolut inte till för att avlasta vårdnadshavare. Förskolan är början för ett livs långt lärande. Och för föräldrar som arbetar, studerar mm. MEN det är jätte konstigt att de inte låter en snart treåring ha vaken vila…. som du skriver ska förskolan sammarbeta med hemmet till viss del. Och om de krånglar till deras rutiner med tillexempel raster osv ska de kunna vara flexibla och ändra om, en lösning skulle kunna vara att få gå in till avdelning med äldre barnen under tiden. Hoppas att det blir bättre nästa gång 🙂

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Har jag skrivit någonstans att det BARA är en avlastning? Vi behöver ingen avlastning utan ville ha förskola för Jasons skull. För att han skulle få ingå i en större barngrupp, göra aktiviteter och skapa relationer utan oss föräldrar.. Och ja, det ska ju helt klart gå att ordna vaken vila! Alla i treårsåldern kan inte sova på dagen utan att nattsömnen blir påverkad, kram <3

 2. Beatrice

  Hej! Tänkte bara säga att förskolan handlar inte om att avlasta för föräldrarna, utan förskolan lägger grunden för skolan och är starten för barnens utbildning. Förskolan har en läroplan, precis som skolan, vilket innebär att vi ska erbjuda diverse aktiviter inom olika ämnen så som matematik, språk, naturvetenskap och skapande. Så förskolans personal är inte till för att ”passa” barn och förskolan är inte plats där barnen ”bara” leker.

  1. Fyrbarnsmamma

   Fast hur kommer obligatorisk sovstund in i bilden där? Vad är det barnen lär sig medan de sover? Jag tycker inte att det i bloggen har uttryckts att föräldrarna var ute efter barnpassning, tvärtom har ju föräldrarna önskat att ha barnen hemma länge, men försökte nu möta Jasons behov med att testa förskola.

  2. Josse

   Hur tänker du kring förskolepersonalen och utbildning gällande anknytning då? För förskolepersonalen är ju välutbildad i pedagogik och diverse andra vetenskapliga ämnen men det finns ju många internationella studier som pekar på att barnen de första 3-5 åren behöver en god anknytning till sina närmsta och faktiskt inte en utbildning även om upplägget i förskolan är en förberedelse och också väg in i skolan. Hjärnans utveckling hos små barn behöver ju i första hand DET och inte en massa fina ord om lärande och pedagogik för att mentalt kunna lägga en fin bas och ex undvika ökad risk för psykisk ohälsa längre fram i livet.

   Det är ju bra om man skiljer på synsätt också, att en förskolelärare ska ha sin titel för att få ett bättre bemötande/högre status och bättre lön behöver ju inte innebära att det inte heller är kompatibelt med småbarns behov och deras bästa. Jag menar, helt ärligt, om en 2-åring knappt kan ta hand om sina basbehov och torka sig i ändan själv och precis är i starten av sin kognitiva utveckling hur tror och kan man då argumentera som vuxen för att man proppar ungarna fulla med kunskap som om skolan redan börjat när så faktiskt varken är möjligt eller så ej heller fallet? Fina ord/titlar, läroplan eller ej liksom. Att Gabriella ser förskolan som en plats för möte med andra barn och delvis passning (för kom inte och säg att personalen inte har ett vakande öga på barnen när fri lek sker också, något annat vore fruktansvärt!) är ett fult sätt att styra diskussionen från en vinkel till en annan. Bara för att du vill ha gott bemötande utifrån din Utbildningsradion innebär det inte att du samtidigt har företrädesrätt på hur du upplever att alla förskolor är eftersom det är olika (läroplan eller ej).

   Och jo, förskolan avlastar föräldrarna också. Utan förskolan får vi inte det ”jämställda” samhället politiker strävar efter. Testa vara hemma med ett par barn själv i ett par års tid och återkom sen gärna och säg att förskolan faktiskt inte innebär avlastning av många ting när så är fallet. Blir tokig på den här PK-debatten som råder där folk skiftar fokus ist för har förståelse för att alla har olika synvinklar.

  3. Sofia

   Förskolan är inte obligatorisk före 6 års ålder och det är klart att det finns en läroplan för barnen även där men det är ju till stor del lekande lärande och en förälder väljer väl att ha sina barn på förskolan av hjälpande och avlastande omständigheter vid arbete, småsyskon, studier eller annat. Så det du skriver – absolut. Men det Gabriella skriver är väl absolut rätt också då hon både jobbar och tar hand om småsyskon som vilken annan förälder som helst.
   Och som tidigare nämnt; vad har detta med sovet stt göra? Dumheter vad förskolan ifråga håller på med. Vaken vila är väl inget konstigt önskemål?? Hälften av ungarna sover väl inte middag på en förskola?!

   1. Helena

    Det barnet lär sig under sovstunden eller vilan är att koppla av och ta det lugnt en stund. I läroplanen för förskolan står det att barnen ska erbjudas både aktiviteter men även stunder för vila och avkoppling. De flesta barn antingen de har sovvila eller uppevila behöver koppla av och ta det lugnt i dagens stressade samhälle. Många barn går långa dagar på förskolan sedan när de hämtas är det fullt upp med olika aktiviteter, följa med och handla mm mm. Så en stunds avkoppling mitt på dagen är nog bra för alla både stora och små. Antingen i sovande eller vaket tillstånd.

    1. gabriellajoss
     gabriellajoss

     Ja, det ska ju helt klart erbjudas vaken vila också.. <3 tycker jag! Alla barn kan inte sova på dagen utan att nattsömnen blir störd.. KRAM <3

 3. A

  Helt rätt av er. Men himla märkligt att de inte kan ha J vaken. Jat var hemma med min första son tills han var 3,5 år, fick lillasyster när han var knappt två. Fullt ös hemma förstås men det var värt det idag känner jag. Allt löser sig för er med! Lycka till❤️😊

 4. Emelie

  Detta är ändå det bästa för honom! Arbetar själv som förskollärare och man ska inte höja förskolans verksamhet till skyarna! Visst är förskolan bra men det finns långt ifrån alla resurser som behövs för att alla barn ska bli sedda och utmanas utifrån sina unika förutsättningar. Jason har det superbra hemma hos dig där han inte konkurrerar med alldeles för många barn om uppmärksamheten från en vuxen.

 5. Mery

  Hej fina du. Kan bara beklaga det som har hänt. Kan oxå säga. Nej, pedagoger besitter inte alltid enorm kunskap. Många skulle jag vilja ge kicken under åren som jag har städat förskolor. Det va en gång för många år sen som jag anmällde en pedagog till hennes chef. Det va en liten grabb som va kissnödig men en av pedagoger ville inte hjälpa han och hon skällde ut honom för att han inte gjorde det innan dom skulle ut. Jag hörde allt när jag städade deras kök och dom va i hallen. Hon trodde att hon va ensam. Jag gick ut till henne och sa. Tar du inte grabben till toaletten så kommer jag och anmälla dig till din chef. Så hon gjorde det och jag ringde hennes chef och anmällde kossan. Men kossan fick vara kvar ändå.

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Ja, det finns ju alltid dom som inte bör ha det jobbet dom faktiskt har.. SÅ hemskt 🙁 får en klump i magen av att läsa det 🙁 Kram

 6. Maria

  Har helt missat att läsa vad som hänt. Men på vår förskola har dom typ sagostund för att barnen ska få varva ned lite efter lunch. Jätte bra för mina son som nyss slutat sova på dagen. Det kommer lösa sig för er. Har haft två kommunala och tyckte dom var avskyvärd och bytte till sist till privat (vilket jag egentligen inte tycker om).
  Men tänk vad rätt det kan bli, känner mig så trygg med att lämna där. Det kommer bli bra för er också bara ni hittar rätt och nära är ju alltid bra. 🙊😃

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Ja, det är ju så det ska vara 🙂 klart vissa ska få sova men dom som inte bör eller kan måste ju få ha en vaken vila 🙂 Jaa, det är ju faktiskt så 😉 kram kram <3

 7. Rebecca

  Det gjorde ni helt rätt i, innan mammaledigheten jobbade jag på en förskola och tycker att det låter jättekonstigt allting! Så ska det inte behöva vara. Hoppas det blir bättre på den nya förskolan <3
  Du verkar vara en helt fantastisk mamma och jag ser upp till dig varje dag! Tack för att du finns, är just den du är och för att du delar med dig till oss. Stor kram!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jamen visst är det såå skumt!? Man blir så arg och ledsen för man vill ju bara det bästa för sitt barn och sin familj.. Och så ska dom sätta sig helt emot!? Kram och tack för så enormt fina ord <3 du anar inte hur mycket dom betyder för mig bästa du!! <3 <3

 8. Pernilla

  Amen herregud vilka oproffsiga pedagoger. Jobbar på förskola sedan 18 år tillbaka och aldrig har jag hört ngn neka en förälders önskan. Vi har barn på 3 år som inte sover hos oss. Det är vår skyldighet att lyssna på föräldrarna ändå ni som känner era barn bäst. Jag har själv 3 barn och aldrig blivit bemöt på detta sätt. Så dåligt och hoppas verkligen att förskolan granskar hur de ska gå vidare med detta för så här får det inte gå till. Jag hade också sagt upp platsen om jag hade haft möjlighet. Du är klok som sätter dit barn i första hand mvh Pernilla

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Skönt att höra att det inte hör till det normala <3 det ska ju helt klart erbjudas en vaken vila för dom barnen som inte ska sova dagtid. TACK fina du <3 kram kram

 9. Alma

  Jag jobbar som förskollärare, och jag förstår inte pedagogerna på denna förskolan alls. Alla föräldrar bestämmer om deras barn ska sova och hur länge. Ifall man inte vill att ens barn ska sova på dagen så lägger man inte barnet. Vi har 2-3 st som inte sover då får dom leka med lera, pussla och bara mysa lite med oss så länge. Förstår verkligen inte vad problemet är… skum förskola!! Hoppas ni får det ni behöver på nya stället.

 10. Tessie

  Jag tycker ni gjorde helt rätt som sa upp platsen när det inte fungerade. Tråkigt att de agerade som de gjorde, det borde inte vara några problem att tillgodose era behov som familj. Hoppas det blir bättre på nya stället, det är ju så viktigt att det fungerar tillsammans med personalen.

  Önskar dig en trevlig kväll!

 11. Emma

  Låter ju fruktansvärt tragiskt att dem inte följer era önskemål. Aldrig hört nått liknande. Hoppas det blir bättre sen på andra dagiset för fina Jason🙂😘😘

 12. Emelie

  Ni har inte tänkt på att söka dagmamma istället? Vår tjej går hos dagmamma och jag känner verkligen att det är helt rätt. Där är dom 5 barn som mest och för oss som inte alls har vår dotter så mycket där då vi jobbar på ett sånt sätt att jag tex ofta är borta dag och hennes pappa kväll är det ganska viktigt med flexibla tider. Men det absolut viktigaste är att dom ska kunna bemöta vårt barn utefter hennes behov vilken dom verkligen kan, barnen får ha dåliga dagar och tiden finns där att då få massor av kramar, dom kan sova på de sätt som passar dom bäst, vagn, soffa osv och ja dom kan mysa i soffan framför en bok eller leka hela dagen. Dom får även göra vardags grejer som att sopsortera, så grönsaker på våren och dom har massor av roliga aktiviteter på veckorna. Så som bad på torsdagar, mulle i skogen på tisdagar, bibliotek eller lokalen där dom träffas i lite större grupper på onsdagar och fredagsmys. Alltid riktigt lagad mat, mat dom faktiskt kan skräddarsy så alla barn äter perfekt för oss med en väldigt kräsen liten tjej.

  Tips om du som jag kanske inte ens vet att de finns fortfarande! Kramar från oss!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jo kanske.. Men grejen är ju att vi kan ha honom hemma egentligen och då känns det på något vis roligare om han kommer ut och får vara i en lite större barngrupp.. Hade vi behövt ha förskola lite större del av dagarna så hade nog dagmamma varit det bästa alternativet för oss med men i och med att vi egentligen inte riktigt har behovet så känns det onödigt just nu. Kram finaste du!! Ps: Låter helt UNDERBART med dagmamma, blir så varm i hjärtat av att läsa hur fint ni har det gällande det <3

 13. Linda

  Såklart att förskolan ska kunna se över verksamheten så han skulle fått vara vaken. Är inte bra för någon att inte få ordentligt med sömn om natten så detta förstår jag var inte hållbart. Förstår även att ni väljer att byta förskola. Hoppas att ni får en bättre kommunikation med pedagogerna som finns på den.

  Jag pluggar till förskollärare och har två barn själv. Och alla barn är olika och behöver olika saker. Vissa behöver exempelvis sömn medans andra inte behöver det. Vila är inte = sova, utan vila menas även att ha något som barnen har möjlighet att varva ner till. Som exempelvis lyssna på en saga.

  Håller tummarna för er att kommunikationen fungerar bättre på nästa. Kommunikationen mellan föräldrar och pedagogerna är såå VIKTIG 😊

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jamen visst! Det känns ju som om det är ett måste att kunna erbjuda vaken vila!? 🙂 <3 kram kram och ja du har så rätt i det!

 14. Emelie

  Hej Gabriella!
  Jag hade helt missat ditt inlägg om förskolestatusen, så jag läste det först nu. Och jag måste säga att jag blev rent av förbannad. Hur i hela friden kan man som förskolepersonal direkt ignorera er önskan om att ERT barn inte ska ha en sovandes vila på dagen? För mig är det helt obegripligt och känner mig chockad faktiskt över att ni ha fått det här bemötandet. Jag har min dotter på 1,5 år på förskola och hon har sovande vila efter lunch varje dag och då får hon sova så längre hon vill/behöver. Ett tag la jag en önskan om att hon skulle få sova både innan lunch och sedan igen på eftermiddagen för hon var så trött när vi hämtade henne på em, och naturligtvis tillgodosåg dom vår önskan! Naturligtvis! Eftersom det är MITT barn och jag vet vad hon mår bäst av.
  Min syster jobbar som förskolepedagog och hon skulle nog bli lika chockad som jag gällande er situation på förskolan. Har föräldrarna uttryckt ett behov/en önskan så är det deras jobb att försöka få det att fungera. Det är många 3-åringar som inte sover på dagen så jag förstår verkligen inte vad deras problem var i detta? Förmodligen störde det deras fikarutin. Bra att ni stod på er!!!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men ellerhur! Speciellt när det verkligen ställer till det för oss i vår vardag.. Man vill ju kunna fungera som familj och inte vara vaken hela natten för att dom tycker att han ska sova i en halvtimme på dagen!? Kram kram <3 <3 du har så rätt!! <3

 15. Hanna

  Konstigaste jag hört? Vår son har fått vara vaken på förskolan sen jag sa till om det och då var han 2,5 år. Jag har hela tiden skälv fått bestämma längd på sömn och styrt det 100%…förstår ert val att säga upp platsen!

 16. Emelie

  Hej Gabriella!
  Jag hade helt missat ditt inlägg om förskolestatusen, så jag läste det först nu. Och jag måste säga att jag blev rent av förbannad. Hur i hela friden kan man som förskolepersonal direkt ignorera er önskan om att ERT barn inte ska ha en sovandes vila på dagen? För mig är det helt obegripligt och känner mig chockad faktiskt över att ni ha fått det här bemötandet. Jag har min dotter på 1,5 år på förskola och hon har sovande vila efter lunch varje dag och då får hon sova så längre hon vill/behöver. Ett tag la jag en önskan om att hon skulle få sova både innan lunch och sedan igen på eftermiddagen för hon var så trött när vi hämtade henne på em, och naturligtvis tillgodosedde dom vår önskan! Naturligtvis! Eftersom det är MITT barn och jag vet vad hon mår bäst av. Min syster jobbar också på förskola och hon skulle nog bli lika chockad som jag gällande er situation på förskolan. Har föräldrarna uttryckt ett behov/en önskan så är det deras jobb att försöka få det att fungera. Det är många 3-åringar som inte sover på dagen så jag förstår verkligen inte vad deras problem var i detta? Förmodligen störde det deras fikarutin. Bra att ni stod på er!!!

  1. Lovisa

   På mitt dagis som det fortfarande hette då, så var det upp till föräldrar att bestämma om barnet skulle sova där eller inte. Jag var en utav ca 4 personer som sov i vilorummet på en madrass på dagis för det var det mina föräldrar ville. Barnen som inte sov hade dock lugnare lek för att inte störa oss barn som sover. Men sen hade även alla barn en “vaken vila” med lässtund i ett lagomt mörkt rum.

   Har rutinerna ändrats från min tid eller är det alltid olika på “dagis” per kommun och villet dagis det är? Skulle va kul å veta då jag trivdes jättebra på mitt dagis för att det var inte det här att “alla barn ska göra si och så” utan de tog hänsyn till alla barns behov.

   Ni gjorde helt rätt som gjorde som ni gjorde, en förälder ska vara bekväm med att lämna sitt barn på “dagis”.

  2. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Ja, helt galet.. 🙁 man blir så arg och ledsen att dom ska bestämma det enligt deras mening.. Vi måste ju få fungera hemma som familj med och dom flesta treåringar sover faktiskt inte dagtid ens.. KRAM

 17. Cassandra

  Vilket bra beslut! Relationen med pedagogerna är ju i princip viktigast! Tror den andra fsk blir toppen! Vår son går på en kommunal förskolan fem minuter i från oss. Den är toppen verkligen och även där har de egen kokerska som lagar ekologisk mat. 🙂

 18. Ulrika

  Vad sa förkolan om hans behov av att sova?
  Är intresserad då jag sjäöv pluggar till förskolelärare och vi pratar mycket om samspel me föräldrar men även att verksamheten ska fungera med pigga barn 🙂

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Dom tyckte att det var ett måste för honom och vägrade ge med sig. I så fall kunde vi lika gärna hämta honom innan lunch tyckte dom.

Annons
stats