Torsdag | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Torsdag

God morgon fina ni! Och god morgon torsdag!

Status: Har så ont i halsen IGEN.. Orkar inte.. Gissar på att det är för att jag har sovit så sjukt lite på senaste. Även F ligger back på sömnkontot och har suttit uppe till 01.30 och pluggat dom senaste dagarna. Det har varit intensiva dagar och så har Jolie haft svårt att somna om kvällarna på grund av nya tänder som kikat fram.. Vi kämpar på och hoppas på att vi får tid till att sova snart, haha!

Längtan: Åh, vad jag längtar till sol och semester! Vi behöver verkligen det. Bara total avkoppling i en vecka utan några som helst måsten.. Okej.. Jag kommer att ha med mig datorn och F kommer att ta med sig några böcker för att plugga om kvällarna. Men nästan inga måsten =)

Gårdagen: Mot eftermiddagen igår tog vi en promenad till stan. Det tog oss cirka 45 minuter att gå och då gick vi i rätt lugnt tempo. Så härligt att få lite luft och få njuta av ljuset innan solen gick ner strax innan 15.00. Sjukt att det blir mörkt så snabbt nu! Men mysigt också såklart. Vi köpte iallafall sushi och sedan tog vi en fika med.. Och så handlade vi lite böcker till F som han behöver till plugget + köpte lite frukt med oss hem. Och så tog vi bussen när vi väl skulle hemåt vilket Jason älskade! Han tycker det är så spännande att åka buss.

Fråga: Fick frågan igen igår om vi inte har barnvakt ibland och nej det har vi typ aldrig.. Får frågan så himla ofta och förstår på riktigt inte varför? Förstår inte varför så många ser det som en självklarhet. Alla har inte den möjligheten tyvärr hur tråkigt/jobbigt det än känns många gånger. Sedan Jason föddes har vi haft barnvakt max tio gånger typ.. Tror gångerna går att räkna på två händer iallafall. Ni som har många i omgivningen som ställer upp kan skatta er lyckliga. Men att se det som en självklarhet är verkligen inte okej tycker jag.. För alla har så olika förutsättningar och möjlighet till hjälp från släkt och familj.

Besatthet: Just nu vill jag dricka äppelmust hela tiden. Tycker det är sååååå gott! Jason håller med och det är även hans favoritdryck. Vi dricker alltid vatten till maten och har alltid gjort. Men ibland får man unna sig ett glas äppelmust till efterrätt tycker jag. Jason brukar alltid vilja ha det och om han ser flaskan i kylen så brukar jag säga att han kan få lite om han dricker upp sitt vatten i glaset först. Då sveper han det på en sekund =)

Helgen: Vi trodde att vi skulle ha mer ledig tid än vad vi hade men F har såå mycket i skolan.. Så tråkigt. Så han ska plugga i princip hela helgen. På lördag är jag och barnen bortbjudna till min finaste Jeanette så då ska vi bara mysa med dom och prata ikapp allt vi har missat sedan vi sågs sist.

Bästa i livet: Är at få mysa såhär med sitt barn. Att få vara nära. Känna närhet och den där otroligt starka kärleken som inte går att sätta ord på utan som måste upplevas. Älskar mina små så att det gör ont i hela min kropp.

Önskar er en fin dag. Kram kram <3 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. fanny s

  Vi har heller inte den möjligheten till barnvakt…min mans föräldrar bor 100 mil bort. Mina föräldrar bor bara 10 mil bort, men de kan ju inte ställa upp i vardagen på det sättet. De brukar passa våra små någon helg per termin, då passar vi på att resa bort en helg eller ta tag i nåt projekt hemma. Mina svärföräldrar umgås vi med längre tid när vi ses och då kan vi ju såklart passa på att gå ut och äta, göra något ärende tillsammans utan barnen etc.

  Men den där möjligheten i vardagen…den har vi aldrig haft. Har ibland tittat avundsjukt på vänner som har både en, två eller fyra föräldrar i samma stad. Vilken skillnad! Själv har vi fått göra allt tillsammans med barnen. Som jag drömt om att bara kunna åka till Ikea utan barnen och göra snabba ärenden. Gick inte så snabbt när de var tre barn under fyra år haha! Idag har de 6, 5 och 3 och faktiskt går allt mycket smidigare nu. Saknar inte barnvakt på samma sätt idag när de är lite större och förstår mer. Nu är det vana att hänga med på saker och sköter sig bra för det mesta 🙂 Man klarar av att lösa vardagen ändå, trots bristen på hjälp utifrån.

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Förstår <3 tack för att du delade med dig 🙂 <3 Underbart att ni kan passa på att göra det när ni väl ses iallafall. Förstår det! Det är så fint att ha det så.. Kan känna samma ibland men är samtidigt så glad över att vi klarar detta och kämpar på. Det är tufft ibland att vara ensamma med i princip noll avlastning men man klarar allt 🙂 KRAM <3 och ja, det har du så rätt i!

 2. Mamma till 4

  Upplever också att många ser det som en självklarhet att maningar hjälp med en massa saker och barnvakt. Jag har 4 barn. 17,14,9,2 år har aldrig haft barn. Eller vår äldsta har ”vaktat” någon gång nu på sista tiden. Eller när minsta föddes så va de hemma o tog hand om varann de tre äldsta.
  Men visst någon gång när det kör ihop sig med föräldemöten, utvecklingssamtal o allt med fyra barn så hade det varit skönt!
  Kram till er!!

 3. Elin

  Åh, vi har heller aldrig barnvakt. Sovit utan vår snart 5 åring 1 gång. Lillebror är snart 1 år och vi har varit iväg en gång några timmar sen han kom. Vi bor i Umeå och våra familjer i andra delar av Sverige. Många undrar om det inte är tufft, men nej. Jag tycker faktiskt inte det är jobbigt att inte ha barnvakt. Vi gör hellre saker tillsammans. Det hadd ju dock underlättar att få lite hjälp i vardagen ibland
  Men jag uppskattar verkligen tiden med vår lilla familj och det känns fint på något sätt. Vi fyra mot världen 🙂❤️

 4. Sofia

  Att flytta till en stad för att vara nära familjen betyder ju inte automatiskt barnvakt heller direkt. Bor i samma stad som min mamma och hon träffar barnen nån timme varje eller varannan vecka men är iprincip aldrig barnvakt, vilket vi tycker är jättetråkigt. Vi kan också räkna alla gånger vi har haft barnvakt på två händer och äldsta är fyra. Visst det är ledsamt och tråkigt att inte ha en stor familj som bryr sig på det sättet. Men tror det blir bra ändå ☺️❤️

 5. Carolina

  Mina barn är i skolåldern och vi har inte haft barnvakt till dem ens 10 ggr.Som sagt alla familjer har olika förutsättningar.

 6. C

  Vi har heller aldrig möjlighet till barnvakt vilket så klart kan vara lite tråkigt ibland. Vår son är snart 3 år och att gå på bio en gång bara jag och mannen hade ju varit som en dröm. Samtidigt så älskar jag min son över allt och har inte skaffat honom för att lämna bort honom. Vi har vänner som lämnar bort ofta för att gå ut och festa och få “egentid”. Det känns lite konstigt i mina ögon.
  Fortsätt som ni gör, ni är fantastiska!

 7. Anna

  Jag tänkte att det kanske var så att ni inte vill ha barnvakt. Jag har inte alls känt mig bekväm med att lämna bort mina barn när dom var små.

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Nej det är väl lite så med 🙂 Hade någon umgåtts mycket med barnen och visat stort intresse i den relationen så hade man kanske blivit bekväm i det med. Om man märkte att det var en trygg och bra relation. KRAM <3

 8. Sofi

  Hej, Gabriella! Kunde den som frågar ha menat en utomstående barnvakt utanför familjen? Jag jobbar själv som barnvakt till en 2 åring, någon gång i veckan (vid sidan om skolan). Började barnvakta honom som 6 månader pappan är bortrest ofta och mamman behövde få lite egentid ibland. Förståss vill inte alla ha en utomstående i sitt hem med sina barn, vilket är förståeligt:)

 9. E

  Det känns bara konstigt att de inte vill vara barnvakt isåfall… Jag känner nästan att min mamma och min bror vill ha min dotter hela tiden, de brukar passa henne ett par ggr i veckan (bor 15 min promenad ifrån) och vill att hon ska sova över osv men jag känner mig hönsig och vill helst att hon sover hemma, tycker hon är för liten osv (18 mån). Men snart kommer lillebror och då kommer hon kanske få sova över!

 10. Nathalie

  Vi har en 3-åring och en 6-månaders bebis. Vi har haft barnvakt 3 ggr sedan våra stora pojke föddes för 3 år sedan! Då har barnens mormor kommit hem till oss..De har aldrig sovit borta, inte en enda gång 😅Är verkligen förvånad över hur mycket barnvakt många har (alltså inte dömande eller så, bara genuint förvånad) då vi själva ej riktigt har behovet eftersom barnen är så små samt så har vi dessutom ingen att fråga direkt. Barnens mor och farföräldrar arbetar fortfarande heltid och har liksom inte tid på helgerna att vara barnvakter.. De reser och roar sig på sin lediga tid.. Vi får liksom planera in barnvakt några månader innan så att mormor eller farmor kan göra tid i kalendern. Många tror att vi skämtar när vi säger att vi aldrig har barnvakt! Jag har frågat min 3-åring om han vill sova hos mormor någon gång men han svarar alltid: bara om mamma och pappa kommer med 🙈 Så då vill man ju gärna inte lämna bort…vill inte tvinga barnen att sova borta mot deras vilja känner jag.. Tänker också att mor och farföräldrarna behöver vila på helgerna då de som sagt jobbar heltid fortfarande (de är runt 55 år gamla). Men ja, ibland kan jag ju också längta efter en barnfri dag, äta en middag i lugn och ro eller få en hel natts ostörd sömn!! Så länge barnen helst vill vara med oss föräldrar så får de vara så, de kanske vill sova borta mer när de är äldre!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Haha men sööötnos 😀 <3 jaa, det är ju så olika det där hur mycket möjlighet omgivningen har att ställa upp och hur mycket dom vill göra det. Ja, det låter ju vettigt. KRAM <3

 11. Sophie

  Min dotter är 10 månader och jag har aldrig lämnat bort henne. Har ingen jag litar på i min omgivning, tyvärr. Tror någon skulle vilja passa men det måste ju kännas rätt!

  Vet du förresten om man får ta med dig barn till förlossningen? Det är en oro för mig nu, hur ska det gå när jag ska föda om knappt 4 månader!?

  Kram!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Förstår dig helt <3 vi hade med Jason till förlossningen i Göteborg när jag trodde att jag skulle akutföda barn under en semester där och då erbjöd sig personalen att vara barnvakt under tiden som vi födde. Men det är nog inte optimalt, kram <3

 12. M

  Visst är det skönt med barnvakt ibland men vi har inte haft det så ofta heller, trots att vi bor nära familj. Tror ni vinner mycket på att du och F har ett så bra samarbete och delar på allt så lika. Många par har det inte lika “jämställt” och ofta får ena partnern dra det större lasset med hem och barn, då tror jag man blir tröttare 🙂

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Tror också det!! Så tacksam över att vi har ett bra samspel och hjälps åt. Annars hade vi aldrig orkat då det är sjukt instensivt många gånger. 🙂 kram

  2. Ninna

   Hej, tycker ni är riktigt starka föräldrar som typ aldrig har barnvakt. Vi bor själva med två små barn, våra föräldrar befinner sig minst 1,5 h bort och de ggr vi träffas ställer de Alltid upp om vi skulle behöva göra något så som att handla eller bara vila/sova. När mina barn får egna barn ska jag alltid försöka ställa upp. Nu är vi väldigt nära våra föräldrar också. Önskar att alla som har barn skulle kunna få lite tid för återhämtning. Mina vänner förstår inte hur vi klarar vardagen ibland utan någon i närheten.. Det är tufft men man överlever <3

   1. gabriellajoss
    gabriellajoss

    Åh så underbart. Det är så värdefullt att ha det så att man får mycket avlastning och hjälp <3 kram kram

 13. -Jenny-

  Jag tror att du kanske får frågan om barnvaktens eftersom ni valde att flytta hem till Umeå för att vara nära familjen. Att vara nära familjen=barnvakt. Så tror nog många i alla fall även om det ena inte automatiskt innebär det andra.
  Kram

   1. Emma

    Svårt de där faktiskt.. Man får många gånger pressa sig som förälder… Men samtidigt klarar man mer än man tror… Dock tycker ja den där längtan efter barnvakt ibland här kom nu för ett tag sen när barnen är fyra o 2,5.. Hehe intensiteten på dom har liksom levlat upp… Men samtidigt tänker ja väl att de är normalt att de är intensivt me småbarn.. O ja som du skriver ska man ju som par i första hand avlasta varann. 💜 Ibland tycker ja de är småsaker som ger energi.. Handla själv.. En sovmorgon eller långdusch.. En fika me en väninna..men visst längtan om att kunna åka på en weekend själv när barnen är lite lite större finns ju 💜

 14. Jonna

  Hade också tänkt fråga det här med barnvakt 🙈 Mest bara för att jag har för mig att du har skrivit att ni flyttade tillbaka till Umeå just för att vara nära familjen, för att ni skulle kunna få lite avlastning ibland och så.. men kanske minna fel? 😬

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Vi flyttade för att Umeå är en bra och trygg familjestad och för att komma närmre familj. Men det blir inte alltid som man har tänkt sig, kram

Annons
stats