Jag ska vara helt ärlig med er! | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Jag ska vara helt ärlig med er!

Nu under vår resa så var det ett konto som brann för miljöfrågor när det kommer till oss influensers som började skriva om mig och till mig. Kommenterade bland annat att jag verkligen borde tänka mer på miljön än att resa och även att jag måste sluta inspirera andra till att resa.. Att jag borde låta bli att flyga då det är fel och dåligt för vår jord. Detta konto var rätt aggressivt (inte genom att vara elak men mer genom att skriva mycket på kort tid) så till slut bestämde jag mig för att blocka. Fine med en kommentar men när det börjar bli lite hetsigt och när detta konto även började hetsa sina följare till att skriva inne på mina bilder så fick jag nog. Var till slut kanske sex personer som började gå loss bland mina uppdateringar och skriva att jag är  en dålig förebild osv.

Jag tycker det är fantastiskt med folk som kämpar så starkt för miljön. Jag önskar på något vis djupt inom mig att jag var likadan. Men jag är nog rätt lik dom flesta.. Vill resa ibland, tar flyget ibland, köper lite för mycket kläder eller mat ibland, tar bilen fast jag inte behöver.. Man vill ju göra sitt bästa men man vill ju samtidigt också leva. Jag vill inte förklara bort att jag är en miljöbov.. För det är jag nog. Men jag har på något sätt tänkt att alla gör det dom själva känner att dom vill och kan. Vissa äter mindre kött, andra shoppar bara second hand, vissa tar bara tåget.. Alla är vi olika och väljer olika. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Vi återvinner/källsorterar, skänker bort saker vi inte använder till behövande eller Second Hand.. Vi försöker att äta mindre mejeriprodukter och avstår helt från kött. Vi slänger sällan saker utan ger alltid bort, lånar böcker på biblioteket trots att vi också köper en del böcker.. Slänger ytterst lite mat och är noga med att äta upp det vi tar för oss. Vi har börjat promenera väldigt mycket istället för att åka bil. Jag försöker alltid ha i åtanke om det finns mer jag kan göra och i så fall hur vi ska göra det och sedan få in det i vårt vardagsliv på ett långvarigt och bra sätt. Hjälp mig gärna att fylla på listan med saker man kan tänka på för att bli mer av en miljövän!

Men ja.. Jag ska vara helt ärlig med er och skriva att jag nog aldrig någonsin kommer att sluta resa eller flyga. Om det inte kommer nya medel eller metoder till att ta sig runt på samma smidiga vis till andra länder och platser man vill uppleva med sin familj/sina vänner. Att kunna ta flyget skapar så mycket möjligheter och jag är inte redo att ta bort det från mitt/vårt liv hur egoistiskt det än låter. Jag tror nog att många av er som läser kan känna igen sig i det.. Man är villig att återvinna, källsortera, äta mindre kött och mejeriprodukter, ta bussen eller promenera istället för att sätta sig i bilen.. Men just att ALDRIG mer flyga.. Det känns så svårt! Vill ju så gärna uppleva och se världen med mina barn och min man! Samtidigt som jag SÅKLART förstår att det är väldigt, väldigt dåligt för miljön. Och ja, jag gömmer mig nog lite bakom att jag faktiskt inte flyger allt för ofta jämfört med många andra influensers.. Det ger mig lite bättre samvete iallafall.. Sedan ska man egentligen inte jämföra sig med andra så det bör jag ju också sluta med. Men jag vet att jag är lång ifrån värst när det kommer till att flyga. Blir väl någon utomlandssemester per år för vår familj och ibland så reser vi med flyg inom Sverige med. Men det är inte allt för ofta.

Det jag ville komma till är iallafall att jag tycker det är fint med folk som vill uppmuntra och inspirera andra till att tänka på vår jord. Det är SÅ SÅ bra!! Men jag tycker samtidigt att man gör det på helt fel sätt om man bara hetsar och är påträngande på ett smått intill otrevligt vis.. Då vänder den personen som man vill nå fram till dövörat till och blir snarare irriterad och less. Så är det för mig iallafall. Vill man vända mig eller få mig att lyssna så måste man lägga fram sitt budskap på ett bra sätt. Tror det är samma sak för många som väljer att bli vegetarianer eller veganer. Det är ju inte så att man lyssnar på den där aggressiva djurvännen som säger att man är dum i huvudet som väljer att äta kött, att man är störd, ohuman osv… Man lyssnar ju snarare till inspirerande talare som framför ett budskap på ett bra sätt som gör att man tänker efter. Att man vill förändra sig och vill äta annorlunda. Man kanske lyssnar mer på någon som delar goda, veganska recept än på den som står och skriker på stan.. Ja, ni förstår! Det är så viktigt att sprida sitt budskap men att göra det på rätt sätt är nog ännu viktigare. Om man vill att någon ska lyssna och ta åt sig.

Vet inte ens vad jag vill med detta inlägg men ville bara lufta tankarna lite. Hur går era tankar gällande dessa ämnen? Dela gärna med er! KRAM! 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Amy

  Det är ju det som är problemet, attityden eller föreställningen om att det man gör inte räknas eller kan påverka något. Speciellt alla miljarder människor i västvärlden tänker så (för det är vi som orsakar/beställer merparten av miljöförstörelsen). Du har ju dessutom en stor möjlighet att påverka ganska många personer.
  Tycker även att språkbruket är ganska konstigt (i allmänhet) om att vi ska försöka vara mer ”miljövänliga” när dessa ”miljövänliga” handlingar snarare är i mindre grad miljöförstörande. För det är vad vi gör. Förstör.
  Självklart är ingen perfekt, men försök dra ner på flygandet istället (eftersom du känner att du inte kan avstå helt). Att man gör en ”god” handling väger inte upp för en ”ond”; vegetarian men flyga, köttätare men källsorterar, köper ekologiskt/närodlat men kör bil etc. Vi behöver göra radikala förändringar i vårt beteende, och det NU. I alla kategorier.
  Och jag kan förstå varför sånt här känns som ett påhopp. Det är personligt, det är ens vanor och preferenser. Jag kan förstå att du upplever irritation osv, men jag kan garantera dig att det du upplever av dessa ”disskutioner/kommentarer” inte kommer i närheten av den miljöångest man får om man läser på och kollar på siffrorna. Vilket är varför väldigt miljömedvetna personer kanske kan låta offensiva, eller aggressiva. Det har sitt ursprung i rädsla och frustration. Jag tror personligen inte att världen kommer vara densamma för mina framtida barn (om man överhuvudtaget borde skaffa barn med tanke på hur dåligt för miljön det är i sig självt och vilken slags framtid man föder in dem i). De kommer inte fokusera på matteläxan och dansuppvisningen, utan deras största bekymmer kanske kommer vara ren luft, rent vatten, mat i magen, vart vi ska bo -> klimatflyktingar. Och jag hoppas att jag hinner dö innan de värsta katastroferna når hit till Sverige, tyvärr är det osannolikt då jag inte ens är 25 år gammal.
  Visst är du redan mycket ”bättre” än andra personer i liknande sist som du själv, enbart genom att du är vegetarian (och bor i småstad, lite annan fråga men ändå ett problem). Men jag tycker inte att du ska stilla ditt samvete genom det. Du köper/får mer nya kläder än någon jag känner och uppmuntrar dessutom till konsumtion väldigt, väldigt ofta.
  Så ta detta [dåliga] samvete och ANVÄND det! För jag tror på dig! Jag upplever dig som en rakt igenom god människa med ett stort, gott hjärta.
  Så uppmuntra förändring. Fortsätt dela med dig av vegomaten. Det är toppen!
  En hel del av detta är uppenbarligen allmäna observationer, men jag tror medvetenhet om sina vanor och dess påverkan är steg ett.
  Jag är långt ifrån perfekt själv, men jag är medveten och jag kontemplerar miljöfrågan dagligen och försöker ständigt hitta saker jag relativt enkelt kan förbättra. Och jag hoppas allt fler kan börja göra detsamma.
  Hoppas du kan läsa detta i en god ton! Tycker mycket om dig, några av dessa punkter har jag tänkt på länge och nu tog du upp frågan. Kram!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Vad kul att du tycker om mig <3 jag tänker att alla får göra som dom vill men det är intressant att läsa din åsikt och dina tankar. KRAM <3 🙂

 2. Amanda

  Tänk att vissa människor hela tiden ska leta ”brister” hos andra människor. Vi gör väl så gott vi kan och tycker det är bättre att försöka peppa andra till att vara lite mer miljövänlig än att försöka trycka ner andra för att de flyger, åker bil osv.
  Det är huvudsaken satt vi gör nånting för miljön än ingenting alls 🙂 kram <3

 3. Camilla

  Att du är vegetarian är ju ett bra val du gjort. Jag vill och tror på att de allra flesta vill och gör vad de kan för miljön. Jobbigt att ni bloggare och andra offentliga personer ska få så mkt kritik. Man kan inte var bäst hela tiden, men du är mer än bra! 🤗 kram

 4. Amanda

  Hej!
  Jag tycker du ska följa det kontot ett tag och ge det en chans för att se vad kontot går ut på. Enligt mig är de kommentarerna jag sett inte aggressiva eller så utan mest bara väldigt rak på sak och ärliga. (Sen hur andra väljer att haka på är en annan sak) Jag är helt enig med dig angående att det är svårt att sluta flyga men någonstans måste man börja tänka om. Att bli påmind varje dag från det där kontot har ökat min medvetenhet även om jag inte är redo att sluta flyga just nu..

 5. Marielle

  Tycker sånt här är jättesvårt! Alla har vi väl saker som är svårare att ge upp eller kompromissa med. Själv har jag inte det minsta svårt att avstå från att flyga (flög senast 2010, tycker inte om att resa långt), men kan absolut inte tänka mig att köpa begagnade kläder (bacillskräck) eller sluta köra bil (omöjligt då jag bor så långt ut på landet att inte ens bussarna går hit). Jag tänker att ingen kan göra allt men vi får alla försöka göra något! Och jag tycker mig se fler och fler reflektera över sin livsstil och försöka göra bättre val.

  Oavsett så tror jag verkligen inte att vi löser några problem genom att angripa enskilda individer! De som faktiskt kan göra verklig skillnad är makthavare och företag, ansvaret ska i första hand ligga på dem och inte på en småbarnsfamilj som åker på charterresa en gång om året…

 6. Johanna

  Jag blir faktiskt rätt ledsen av det du skriver. Förstår du inte att det kommer att bli katastrof om vi inte gör något NU? Då kommer du aldrig kunna flyga igen, för många av de platserna du vill besöka kommer inte att finnas kvar.
  Skulle verkligen rekommendera dig att läsa på och ta ett val. Följa ditt hjärta. Vad är viktigast för dig? Att förstöra planeten eller att resa till ytterligare ett land när du redan har det så himla fint hemma med din familj?
  Läs hur mycket din flygresa sabbar för miljön. Gå med i Klimatklubben på Facebook.
  Förstår du inte hur bra du/vi har det redan Gabbi? Och att det är otroligt girigt att vilja resa mer ”bara för att” även fast vi sabbar vår jord? Är du medveten om hur långt det redan gått? Hur illa det är? 🙁
  Som du vet så gillar jag dig jättemycket, varför det också gör mig ledsen hur du resonerar.
  Kram till dig!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig 🙂 Jag respekterar helt din åsikt och det är fint att du vill upplysa din omgvining om det. Tråkigt att jag gör dig ledsen med mina val. Tror tyvärr inte att jag på individnivå kan göra jättestor skillnad eller att det gör så enorm skillnad som du skriver om några få familjer till avstår en charterresa eller två per år. Så för mig känns det rätt okej att resa då och då. Om man däremot vill avstå från att resa totalt så är det ju såklart JÄTTEbra. Men jag är inte där alls… Jag tror att det behövs göras större förändringar högre upp gällande flygresor över huvud taget… KRAM <3 <3

   1. Therese

    Det är precis DÄR du tänker fel. Om alla tänker att vad ska lilla jag kunna göra för skillnad.
    Det är ju just på individnivå det måste förändras.
    Jag tycker inte att det är försvarbart att ta flyget för nöjes skull längre och jag tycker att ni som influencers faktiskt har ett ansvar här. Att välja bort!
    Ni gör ju reklam för så mycket. Antagligen eftersom ni når ut till så många.
    Tänk vad ni med era gemensamma möjligheter SKULLE kunna åstadkomma. Det är väl värt att kämpa för. Att göra vidare till sina barn. Att nästa generation inte agerar som “vi”.

    F ö så har du en bra blogg och en himla fin familj.
    Tack för ordet!

 7. Elin

  Bor i Tyskland och måste åka tre flyg för att hälsa på familjen i Sverige. Tog tåget istället för ett av flygen en gång, men en resa som med flyg tar knappt en timme med bebis(lika gammal som Jolie) utan annan vuxen gör jag inte om. Tyvärr. Att vara upplyst och medveten är det viktigaste. Bi källsortering noggrant och jag tar väldigt väldigt sällan bilen utan går långpromenader och handlar med barnvagnen även när det ösregnar.

  Har en fråga ang. hur ni gjorde med Jolie nu när ni var utomlands. Hade ni med babyskyddet eller hur gjorde ni när ni åkte taxi t.ex? Fick hon sitta i knät?

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Håller helt med dig! Vi bokade taxi med babyskydd men i transferbussen till och från hotellet satt hon i knät! Kram!! 🙂

 8. Michaela

  Jag tycker du tänker lite felaktigt.. för det är inte bara själviskt för din del utan vi måste tänka på våra barn!!! Det är dom som ska leva och bli gamla, men om inte vi stoppar det så kommer dom att få leva i ett land med instabilt väderomslag, stormar, fattiga länder får det ännu tuffare och djuren blir påverkade och dör ut.. Man kan inte tänka på sig själv utan på att våra små kanske också vill skaffa familj i framtiden… blir så ledsen när jag läser ditt inlägg. Du sprider det till så många. Budskapet om att du önskar att du brydde dig mer men det gör du inte. Det är svårt att ångra sig om 30 år och det kanske är försent. Att blicka tillbaka på resan när man blev magsjuk och det regnade hela veckan eller vad det nu kan vara. Hoppas så att andra influencers kommer agera annorlunda än vad du gjorde ♡

 9. Athena

  Jag tycker det är skönt att även s.k ”influensers” inte är så perfekta och bara åh jag är vegan/vegetarian jag ska inte flyga m.m.
  Utan det visar att ni också är helt vanliga människor och inga supermänniskor! Kram

 10. Amanda

  Jag tycker det blir så himla knepigt när det är dags att peka finger. Alla bidrar ju till miljöförstöring och det är egentligen högst orimligt att gå på enstaka personer. Absolut kan man alltid göra folk medvetna men ibland blir det mer anklagande än upplysande. Det är ju knappast så att du flyger för att du vill förstöra miljön liksom. Vi alla behöver göra mer men det är svårt att ge upp precis allt. Jag tänker att man ska försöka i så stor mån man kan

 11. Amanda

  Jag tycker det blir så himla knepigt när det är dags att peka finger. Alla bidrar ju till miljöförstöring och det är egentligen högst orimligt att gå på enstaka personer. Absolut kan man alltid göra folk medvetna men ibland blir det mer anklagande än upplysande. Det är ju knappast så att du flyger för att du vill förstöra miljön liksom. Vi alla behöver göra mer men det är svårt att ge upp precis allt. Jag tänker att man ska försöka i så stor mån man kan.

 12. Lo

  Håller med. Hade lite dåligt samvete när vi var i Thailand stundtals. Men att helt sluta resa är dåligt på många sätt med! Att inte uppleva, utvecklas, se nya platser, människor och miljöer är inte bra för framtid, människa eller miljö. Hur ska vi annars lära oss, vidga vyerna och faktiskt se den värld vi ska värna om. Ja… det är komplext. Är för att införa flygskatt med, det ska absolut vara dyrt att resa. Men vi måste få resa och våra barn måste få se världen ♡

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Förstår dig verkligen! Känner samma varje gång jag sätter mig på ett flyg. Så vi är nog i samma tankar, kram <3

 13. Erika

  Känns som om ni flyger väldigt lite jämfört med många influencers. Jag förstår till viss del att man vill se och uppleva andra platser i världen men det känns som om många inte tänker på vad vi lämnar efter oss till nästa generation. Jag har ätit vegetariskt sen 2007, köper begagnat i den mån det går, tar endast bilen när jag ska storhandla (1 gång i veckan) och promenerar i övrigt, har flugit 1 gång senaste 5 åren vilket jag inte tycker är speciellt mycket 🙈 Men sen jag fick mitt första barn känner jag att jag vill göra ännu mer 😊

 14. Åsa

  Alltså, du är ju helt fantastisk i ditt sätt att bemöta kritik! Du förklarar lugnt och sakligt hur du tänker, och framför allt så erkänner att du inte är ett helgon (för vem är egentligen det?). Det hade varit så mycket enklare för dig att bara blocka, ignorera och blunda, eller gå in i försvarsställning och komma med motanklagelser. Så bra skrivet!
  Själv skulle jag kunna skryta med att jag inte har flugit sedan 1991 (så gammal jag är!), handlar mycket secondhand och nästan alltid åker kommunalt, men ska jag vara ärlig så handlar det för min del mer om bristfällig ekonomi än om miljötänk (även om miljön såklart är livsviktig). Jag skulle säkert ha flängt runt betydligt mer om jag hade haft råd. 😳 Det tror jag tyvärr att många av de som klagar på andra också skulle göra, även om det säkert finns en och annan sann miljöhjälte. Klassisk avundsjuka, kamouflerad till något som låter bättre.

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men tack snälla du!! <3 <3 Men vad fantastisk du är ändå som låtit bli iallafall 🙂 Det är ju riktigt bra gjort oavsett vilken anledning som ligger bakom 😉 <3 Ja, det kan ju vara så!! Stor kram fina du <3

 15. Gabriella La Torre

  Min syster hade ett superbra nyårslöfte! Att inte köpa en enda plastpåse på hela året… nu tar hin alltid med sig tygkassar.., sjukt svårt för mig som har ett minne som en guldfisk men ska försöka ta efter och komma ihåg att ta med mig.., håller med dig! Jag kan inte heller prioritera bort flygande men tänker att jag kan försöka kompensera det med en massa annat!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Så smart att göra så!! 😀 men hur gör hon med soppåsar och sådant? Det tycker jag är så klurigt då vi använder våra påsar från typ ICA som soppåsar sen, kram <3

   1. Anonym

    Köp tunna påsar på rulle istället! 😊 Vanliga påsar från affärer är svåra att bryta ner pga tjockheten. Jag slänger därför endast plastavfall i sådana. Man kan också köpa biologiskt nedbrytbara avfallspåsar på exempelvis Jordklok.

 16. Sofia

  Hej! Jag tycker sådana människor som dem som börjat hacka på dig är verklighetsfrånvända. De gör sådant av elakhet o hets. Och inte med tanke på det bästa för miljön. De nordiska länderna har fantastisk avfallshantering och återvinning. Folk är medvetna och många gör aktiva val med tanke på miljön. Vi är en liten liten del av världen och kan inte rädda resten. Ingen behöver ha dåligt samvete för resor här så det finns länder som har sjukt smutsiga industrier och som inte ens omfattas av olika miljöförbättrande och bevarande avtal. Men klokt inlägg av dig och bra att du lyfter frågan så fler människor tänker och blir medvetna. Kram!

 17. Linn

  Det finns folk som glatt tar tåget till grannstaden och ägnar sig åt fågelskådning på semestern, men att tro att alla ska nöja sig med att leva så är bara naivt. Om vi ska få ett mer hållbart resande måste flyget göras miljövänligare, för att lägga ner allt flygande finns inte på kartan. Däremot kan alla såklart tänka sig för både en och två gånger innan de reser, och det gäller förstås även andra val man gör i vardagen. Som många andra redan har nämnt är det hemskt trist att fanatiker inom pk-maffian alltid ska klanka ner på andra som inte lever upp till deras hårda krav på hur man ska uppföra sig. Det gäller allt ifrån veganer till feminister till jag vet inte vad. Kanske borde de rannsaka sig själva istället, för ärligt talat kan alla alltid göra något bättre. Det vore mycket smartare att uppmuntra styrkor än att klanka ner på brister, för man vinner inga följare på ett aggressivt bemötande!

 18. Nevar

  Håller helt med dig Gabirella. Men jag blir så trött på personer som förminskar det man faktiskt gör och anstränger sig i. Varför förminska det man redan gör när man kan hylla det istället? Att källsortera, äta mer veganskt, promonea och skänka bort kläder kanske inte är ALLT men det är något som görs för miljön. Man måste låta sig att acceptera att det nu är 2019 och människor vill se världen runt sig. Att resa ger nya erfarenheter och upptäckter, det går inte att undgå. Dessutom kan resor ibland vara en ögonöppnare när man ser hur frutansvärt miljön sköts i andra länder som i sin tur då peppar en själv till att göra bättre i sitt eget land.

  Du är grym som du är Gabirella och jag ÄLSKAR att följa dig och din familj.

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jamen visst <3 <3 håller helt med dig. Och vill man sprida ordet så är det så viktigt att göra det på rätt sätt så att andra tar åt sig och vill förändras. KRAM och tack för så enormt fina ord <3

  2. Mery

   Hej fina du!
   Ibland undrar man hur tråkig liv människor måste ha när dom hoppar på andra som dom inte känner.
   Jag älskar och flyga och det gör jag varje år.
   Jag har släktingar och vänner utomlands.
   Skulle inte kunna vara utan kött heller.
   Jag måste vara den största miljöboven 😊

   Ta hand om dig! <3

  3. Jannie

   Hej, så bra skrivet! Tror också att en förändring bara kan komma från positiv energi. Vill också säga att ifall man inte är redo att ge upp flygandet så kan man ju betala frivillig flygskatt, eller carbon offset. Då betalar man ca 10%(eller det går att räkna på nätet) av flygpriset och pengarna går alltså till konstruktion av förnybara energikällor i fattiga länder eller forskning eller motsvarande, och effekten av pengarna ger upphov till lika stor kolreserv som utsläppen från flyget. Då tycker jag man kan kosta på sin semesterresa en gång i året eller två.
   -jannie

 19. Emelie Jensen

  Jag har följt dig sedan första barnet (Lina är samma ålder som Jason), och jag blir lite chockad över att du har fått kommentarer om detta.
  Man kan inte göra allt här i världen – det du gör är mer än vad de flesta gör.

 20. -Jenny-

  Det är stoooor skillnad på dig och andra influensers som reser hit och dit och kors och tvärs!!! Jag vill också resa och flyga och se världen. Inte ofta men någon gång per år. Och nääää. För mig är det Inte alltid ett alternativ att ta tåget till Europa…. kram

 21. Emma

  Jag tycker det här är en svår fråga. Ibland vill jag bara skrika åt alla influencers att de måste sluta flyga, men sen tänker jag på alla ”viktiga affärsmän” som flyger varje vecka i jobbet. De är väl minst en lika stor miljöbov på så vis? Samtidigt som jag tycker att influencers som reser iväg för att skapa content till sina kanaler borde tänka en sväng innan de faktiskt åker… kan de inte ta sina bilder på hemmaplan istället? Visst, det kanske inte blir lika fina bilder, men va fasen, vad är viktigast, bra content eller vår miljö? Samtidigt som jag ställer mig frågan vad bra content isf är? Är det verkligen bättre content bara för att man tar en snygg bild på en vit strand istället för på en gata i Stockholm? Samtidigt som det ju faktiskt är ett jobb, att inspirera ocj influera andra. Som sagt – en svår fråga!

  Jag tror dock att jag mestadels är trött på att influencers reser. Tycker snarare att det blir en större utmaning att skapa inspirerande content på hemmaplan och på så vis också roligare att kolla på. Vill dock säga att en familjesemester då och då inte alls känns så illa så kan tycka att kritiken mot dig är lite orättvis, men det är ju även så att flygresor är den absolut största miljöboven, även om det ”bara” är en gång per år.

 22. Ellinor

  Just nu är flyg inget som lockar, det finns ju tåg som kan ta oss runt Europa till exempel. För egen del flyger vi inte ofta, 2 gånger under 6 år. Hellre göra vi en långresa och är borta längre om vi nödvändigt ska flyga. Finns mycket fint att se i Sverige och grannländerna och det ska vi satsa på nu med små barn 😊

 23. Julia

  Förstår hur du tänker. Samtidigt går det inte att frånse vetenskapen, att källsortera eller att lämna bilen hemma utgör inte ens en bråkdel av de uppsläpp som en flygresa genererar, det blir därför ganska irrelevant i sammanhanget. Att avstå från kött och mejeriprodukter och att låta bli att flyga, samt att skaffa ett barn mindre är de absolut största insatserna man kan göra för miljön, hur jobbigt och obekvämt det än är. Jag försöker fortfarande ”smälta” att vi i framtiden inte kommer kunna flyga så pass mycket som hi gör nu, man vill ju så gärna se världen! Jag håller med dig om att det är otroligt tråkigt när ”miljövänner” hoppar på varandra och börjar shamea istället för att uppmuntra. Tycker det är super att du lyfter dessa frågor i din blogg! Man får ta ett steg i taget mot ett hållbarare liv istället <3

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Tack för att du delade med dig <3 Ja, det är nog viktigt att sprida sin kunskap på ett bra sätt. Annars är det få som vill ta till sig och förändras. KRAM <3

   1. Hanna

    Skaffa ett barn mindre???!!!! Bättre för miljön??!!! Ledsen jag blir när jag läser det!
    Klaga på alla som flyger men dessa plan kommer att lyfta iallafall (tyvärr) ska ni se! Dumt att hoppa på influensers då det finns MASSOR med folk som flyger konstant vart dem än ska! Tycker Gabbi inte flugit något jämfört med andra, men flyg är verkligen inte allt! Varför tillverkar man så fruktansvärt mkt bilar tex när det redan finns sååå mkt över!!??
    Visst att vi ”vanliga” människor kan försöka göra skillnad men oavsett är det ju inte vi som avgör eller bestämmer! Det är 2019 nubich det är ju så det ser ut! Men dem största bovarna är ju ändå dem som tillverkar allt och ser till att det flygs körs osv!
    Tror knappast alla stora fartyg som är ute i haven är så mkt bättre, släpper en massa skit åh förorenar vattnet tex! Åh det kan vi ju inte precis göra nått åt!
    Men precis som Gabbi säger så försöker vi nog alla göra något och det tycker jag är jätte bra! Värnar om det vi KAN! För allt kan vi inte!

    Massa kramar till dig Gabbi💖

    1. gabriellajoss
     gabriellajoss

     Håller med om att dom största bovarna tyvärr inte är vi som flyger då och då.. Även om vi skulle avstå skulle det inte göra jättestor skillnad i det stora hela. Då ska ALLA avstå. Det är något som måste tas upp “högre upp” om man ska kunna få en riktig förändring. Kram kram <3

    2. Anna-Karin

     Men de hade väl inte tillverkat bilarna om det inte fanns någon som köpte dom? Och hade flygen lyft tomma tror ni?

  2. Sara

   Till Julia: Känns dumt att förminska det Gabriella faktiskt gör för miljön för ALLT man försöker göra bidrar ju till det bättre! Jag upplever att du “shamear” fast bara lite inlindat genom att skriva att lämna bilen, källsortera, äta mindre kött är irrelevant och samtidigt dra in vetenskap i samma mening. Visa gärna vetenskap som säger att dessa saker är irrelevant för miljön! Med ditt resonemang kan en resenär som åker från Sverige gömma sig bakom “det lilla jag bidrar med genom att avstå en flygresa är ganska minimalt och irrelevant, globalt sett” Jag tror du fattar, ALLA kan bidra med något, stort som litet och INGET är irrelevant, globalt sett!

    1. Julia

     Självklart är det viktigt att källsortera och lämna bilen hemma, men man ska inte lindra sitt dåliga samvete med att “jag gör faktiskt något”. Tyvärr väger inte en “bra” handling upp en “dålig”, den dåliga handlingen är fortfarande lika dålig. Med tanke på ett akuta läget och konsekvenserna våra barn kommer att få ta för våra handlingar, är det därför irrelevant att gömma sig bakom “men jag källsorterar faktiskt” i klimatdebatten.
     Här har du en källa på att koldioxidutsläppen är den största boven till den globala uppvärmningen: https://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/mansklig-paverkan/1124268-mansklig-paverkan-klimat Där bla annat FN har gått ut med att det krävs nollutsläpp detta seklet för att nå negativa utsläpp.
     Här är en källa på vad som gör störst skillnad på individuell nivå: https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/12/want-to-fight-climate-change-have-fewer-children där den allra största insatsen är att 1) Skaffa färre barn, 2) Sluta flyga 3) Äta vegetariskt 4) Leva ett bilfritt liv.
     Jag rekommenderar även P3 Dystopia “När havet kommer” för en lättöverskådlig men viktig bild av verkligheten. Det är inget påhopp på en enskild individs vanor utan snarare en påminnelse om den kollektiva förändringen som behövs göras. Vad man väljer att göra med faktan är sedan upp till var och en. Kram <3

 24. Petra

  Så bra skrivet! Jag avskyr när folk berättar att de börjat med något bra för miljön och det alltid kommer någon som säger att det är för lite och att man ska sluta med saker. Bra blockat!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jamen visst. Man gör ju det man vill och kan <3 och så kanske det blir allt mer med tiden ju mer man lär sig. KRAM <3

 25. Emma

  Tycker du tänker helt rätt. Du bidrar inte alls till samma resehets som andra inlfuencers!!! Tycker det är helt fel att ge sig på dig!

Annons
stats