Mina bästa tips för att spara pengar | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Mina bästa tips för att spara pengar

Har ju skrivit om detta förr men vet att många vill läsa mer om just ekonomi och tankar kring det. Hur vi lägger upp det och hur vi gör.

Vår ekonomi: 

– Vi har sedan start (sedan vi flyttade ihop) haft två kort till samma konto. Vi har inget mitt eller ditt utan allt är gemensamt. Det passar oss och fungerar klockrent. Hade aldrig kunnat ha ett annat upplägg och jag tror F känner likadant. Vet att många inte håller med oss och alla är ju olika. Det viktigaste är ju att man är ense i sin egna relation om vad man ska ha för upplägg.

– Vi betalar alla viktiga räkningar direkt och sedan delar vi upp pengar på sparande, mat och nöjen. Vi får in olika summor varje månad så det är svårt att planera exakt långt i förväg. Så vi planerar någon dag innan när lönespecifikationerna för månaden i fråga har kommit. Och så utgår vi från det.

– Vi sparar mycket men är samtidigt inte för hårda mot oss själva när det kommer till sparande. Vi unnar oss hellre än att sitta på en hög pengar. Man vet aldrig vad som händer och när det händer.. Tänk om Jolie plötsligt blir dålig av sitt hjärtfel och vi har låtit bli nöjen, resor osv på grund av det? Nej, så vill jag inte behöva känna.. Tänker att man ska vara glad och njuta och unna sig när man är frisk och välmående. För rätt som det är så kanske någon blir sjuk och så har man bara väntat på att det ska komma ett bättre tillfälle till att unna sig. Så vi lever mycket i nuet och det har vi nog Jolie att tacka för tror jag. Varje dag är en gåva och har vi råd att göra något extra just den dagen så gör vi gärna det.

– Jag är den slösaktiga i familjen och F är den som är lugnare med att dra kortet. Däremot så är hans inköp rätt mycket dyrare än mina när han väl gör dom. Då handlar det ofta om teknik. Jag gillar ju att handla småkrafs, inredning, smink, barnkläder osv.

Ja, så ser vårt upplägg ut =) Är väldigt nöjd med hur vi tar hand om vår ekonomi även om det såklart skulle kunna sparas mer pengar. Jag är bra på att handla spontant så det skulle jag vilja bli bättre på. Vi har också fallit tillbaka lite i att småhandla sedan årets början och det ska vi försöka strypa lite nu igen. Vi var ju grymma på att bara veckohandla där ett tag. Tänkte iallafall dela med mig av mina bästa spartips: 

– Ha en tydlig budget! Skriv upp inkomster och utgifter månad för månad. Bestäm hur mycket du ska spara och för över den summan direkt till ett eget konto. Det är så lätt att pengar rinner mellan fingrarna om man inte är tydlig med att skriva upp allt. Då har man det svart på vitt och det är enklare att leva efter en uppskriven plan.

– Var inte för hård mot dig själv! Detta kanske inte har med sparandet i sig att göra men jag tycker det är viktigt att man inte är för hård mot sig själv. Det händer väldigt ofta att vi tar lite från sparkontot, lägger tillbaka det månaden efter, tar lite, lägger tillbaka.. Det ÄR viktigt att leva i nuet och unna sig. Oavsett om det är den där tröjan man vill ha, en ledig dag från jobbet eller en lyxig brunch ute med en vän. Man är värd det!

– Planera din mat! Vi planerar ju maten vecka för vecka och dom veckorna som vi faktiskt sköter det som vi ska så håller vi nere matkostnaderna. Nu köper vi mycket färska grönsaker, en del ekologiskt, mycket nötter och frukt.. Så det blir ändå runt 1500:- i veckan (då är blöjor, rakhyvlar, tandkräm osv också inräknat). Men det är bättre än 10.000:- som vi legat på vissa månader när vi småhandlat var och varannan dag. Det drar ihop sig snabbt och det är läskigt hur mycket pengar man kan göra av med i matvarubutikerna, hehe. Så planera maten, skriv en matsedel, handla utifrån en lista. Mitt bästa tips!

– “Behöver jag verkligen det här?”. Om jag exempelvis nätshoppar så brukar jag göra en varukorg och så lämnar jag den tills dagen efter. Om jag fortfarande vill ha det som ligger i varukorgen dagen efter så kanske jag köper det. Men ofta så känner jag att “nej, detta behövs nog inte” när jag kikar på samma varukorg någon dag senare. Så sov på saken!

– Prata mycket. Om du har ekonmin ihop med någon så är det viktigt att prata om gemensamma mål och vad man faktiskt vill åstadkomma med sitt sparande. Är det bara en trygghet eller vill man köpa hus, resa, ha en ny tv? Tror det är så viktigt att prata mycket ekonomi med den man delar den. Vi pratar pengar ganska ofta och delar med oss av mål och drömmar. Vi är väldigt eniga om att vi vill ha ett rejält sparande som en trygg grund (så det kämpar vi mot) men att vi också har små “delmål” med vårt sparande som innefattar bland annat resor och fix i och runtom vårt hus.

Vad är era bästa tips för att spara pengar och lyckas med sitt sparande? Dela gärna med er! 

Ett av mina främsta och största mål med vårt sparande är att ge barnen en så trygg framtid som möjligt ekonomiskt.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ida

  Jag undrar om du verkligen är nöjd och stolt över att vara en vandrande reklampelare. Alltså, ditt så kallade ”jobb” går ut att på att slänga ut rabattkoder och att få folk att köpa saker. Tycker du att det är beundransvärt? Eller skulle du inte hellre arbeta med något meningsfullt?

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Nej, jag är verkligen nöjd här och nu 🙂 men om du följer min blogg så vet du att jag i framtiden vill utbilda mig och arbeta med något annat 🙂 men så länge barnen är små så är detta verkligen ett drömjobb. Får så mycket värdefull tid med dom varje dag, kraaam!

 2. Anna

  Vilka bra tips! Jag känner samma med att barnen ska ha en trygg framtid ekonomiskt. Vi sparar barnbidragen åt båda barnen. Även om jag är en slösare så sparas det åt dom varje månad! 😃

 3. Josefine

  Pluggar F fortfarande och hur tycker ni att det går ihop med att ha barnen hemma?jag pluggar just nu och genomgår en ivf behandling för att försöka få till ett syskon. Om behandlingen fungerar vill jag vara hemma i ungefär 2,5 år som jag var med dottern men skulle vilja studera lite under tiden och undrar om han tycker att han hinner med allt.

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Är rätt tufft då vi inte har någon avlastning alls <3 men vi kämpar. Han funderar dock på att plugga en annan utbildning som han tänkte från början (civilingenjör) till hösten istället men vi får se hur det blir. Pluggar gör och ska han iallafall 😀 Men nej just nu är det tight med tid för oss båda.. Tror det blir lättare när Jason börjar föris, kram <3

 4. Malin

  Jag tror också på att inte vara för hård mot sig själv. Jag och min sambo började spara ihop för 7 år sedan för att köpa hus. (Vi har gemensam ekonomi men två olika kort). När vi väl stöd där med huset så unnade vi oss de där snygga tapeterna osv. När vi fick barn 2017 unnade vi oss en ny barnvagn. Jag är inte så shoppinggalen även om jag handlar mer än sambon men jag tror ändå på att man ska leva i nuet. Det gör så mycket för mående. Det behöver ju inte vara att äta ute massor eller att resa och så. Det kan va att vi köper hem något extra gött. Tar en extra sväng med bilen. Hyr en film på nätet.
  Ett spartips jag kan dela med mig av är att inte alltid tänka nytt. Lokala köp och sälj på Facebook va min bästa vän vid husköp och när vi fick barn! Sen gillar jag ditt tips om att sova på sitt beslut av vad man lagt i en varukorg på nätet 😉👍 tack åter igen för en underbar blogg! Följer varje dag och läser dina texter och blir varm o hjärtat! Fortsätt vara den du är! Massa kramar från Västra Götaland 😘👍

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men åh vad grymma ni är!! <3 <3 Tack för att du delade med dig 🙂 väldigt intressant att läsa. Så fantastiska ni är som jobbat så hårt ihop för allt ni har! 🙂 Tack för så fina ord, du anar inte hur glad jag blir. KRAM <3 <3 du är för fin!! <3

 5. Michelle

  Jag har inga barn själv men dina ungar är magiskt söta! Dem ser typ ut som otecknade disney barn if that makes sense haha, toksöta! ♥

 6. Lisa

  Att spara till något roligt blir ju också roligt. Vi har ett gemensamt sparande för oförutsedda saker men också resor och så. Nu vill vi om ca 8 år åka på roadtrip genom Usa med våra barn så har startat ett separat sparande till det då den resan kommer kosta skjortan haha.

 7. Tiffany

  Just nu (innan vi får vårt första barn) så är en av våra största utgifter mat. Vi älskar att unna oss😋 Men vi sparar en hel del genom att göra storkok så som grytor, soppor osv. Samt att jag försöker baka så mycket eget som möjligt. Eget bröd osv. Supergott och billigt!

Annons
stats