Frågor och svar | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Frågor och svar

När ska du skaffa dig ett riktigt jobb? 

Jag har ju ett riktigt jobb, haha. Jag tjänar riktiga pengar så för mig är det då just ett JOBB. Men om du menar när jag ska skaffa ett annat arbete än mina sociala kanaler så är det helt klart något jag vill göra! Just nu njuter jag av att jag får så mycket tid med mina barn och kan arbeta hemifrån. När dom är äldre så vill jag har ett 8-17 jobb precis som dom flesta andra har. Är sugen på att plugga snart!

Är F svartsjuk ibland? 

Nej, aldrig. Han är så trygg i sig själv och i det vi har.

Vad ska nästa barn heta? 

Jag tycker Jack är fint! Och Julius! Har några tjejnamn på lager med… =)

Vad gör du med kläderna som barnen växer ut? 

Jag säljer och skänker! Men skänker mest. Ger bort till vänner som behöver och ska få smått eller har barn i den åldern som kläderna passar. Sparar enstaka plagg med som barnen ska få när dom blir vuxna. Sådant är ju så kul!

Vem bestämmer mest i ert förhållande? 

Jag, utan tvekan. Och F är helt okej med det. När han väl har starka åsikter om något så tar jag det på väldigt stort allvar så han får ju såklart bestämma om han vill! Men han är oftast rätt obrydd och nöjd med typ ALLT som jag säger, haha! Väldigt lättsam människa att leva med till skillnad från mig som har sååå mycket tankar om hur allt ska vara typ. Men ja. exempelvis så var hans enda starka åsikt i huset (som skiljde sig från min åsikt) att köket absolut skulle vara vitt. Då fick han ju igenom det trots att jag gärna ville ha grått =) Så när ha väl vill bestämma så får han det. Ofta tycker och tänker vi rätt lika om saker också vilket är skönt. Jag är dock den som oftast kommer med förslag, idéer osv först.

Tycker du att du är en bra förebild? Hur känner du kring att vara en förebild för så många och framförallt unga tjejer? 

Jag tycker väl ändå att jag är en bra förebild. Men samtidigt så känner jag bara att “vad är en bra förebild?”. Jag är bara mig själv, jag är långt ifrån perfekt och det hoppas jag att jag ändå tydligt delar med mig av i mina sociala kanaler. Jag är lycklig och glad i det liv jag lever och om jag nu ska vara en förebild i något så hoppas jag att det är gällande just det. Att man ska skapa sig ett liv och en tillvaro som man älskar och trivs i. Det är ju just DITT liv som du lever. Så följ dina drömmar och våga drömma stort! Kämpa för det du vill! Oavsett om det är familjelivet eller om du vill resa jorden runt eller öppna ett café. Och skit i vad alla andra säger. Ingen annan ska leva ditt liv. Du är fri att göra precis vad du vill och hur du vill så länge du inte skadar någon annan. Jag hoppas att jag har inspirerat någon till att följa sina drömmar och tro på sig själv. Det SKA man göra. Vill man så kan man.

Skulle du kunna tänka dig att amma någon annans barn? 

Haha, så rolig fråga. Alltså rent spontant så känner jag typ “ja, varför inte!?”. Men det beror väl mycket på situationen. Om det är en bebis som håller på att svälta ihjäl så hade jag inte tvekat en sekund. Men skulle kanske inte “mysamma” med någon annans barn som är lite större som jag har gjort med mina egna (typ Jolie nu när hon är 15 månader). Då kan dom ju äta annan mat och det är ingen överlevnadsfråga längre. Men som svar på din fråga – det beror nog helt på sammanhanget så mitt svar blir både ja och nej.

Vad använder du för preventivmedel? 

Inget alls! Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Vill inte stoppa i mig något med hormoner i då min kropp inte mår bra av det. Och vill inte sätta i spiral heller för har läst för mycket skräckhistorier. För oss blir det kondom om vi inte vill ha fler barn framöver.. Eller så får någon sterilisera sig. Jag provade att äta p-piller i någon vecka när jag var yngre men det kändes bara fel. Och känns det fel så är det fel. Man ska aldrig tvinga sig själv till att äta något/stoppa i något i kroppen (typ spiral eller p-stav) om man faktiskt inte vill. Killen kan faktiskt använda kondom istället i så fall tycker jag =)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Josse

  Du är så ball Gabriella! Har 3 egna barn och är strax över 30 och upplever att åtminstone min generation blivit matade med synen att kvinnor ska/behöver ta syntetiska hormonella preventivmedel medan killar inte behöver göra nåt för att ta ansvar kring en ev grav. Efter mkt om och men och många turer i grupper med fokus på kroppens naturliga tillstånd och behov så vägrar jag det av princip. Varför ska vi liksom stoppa i oss en massa syntetiska hormonliknande kemikalier så att vi försätts i ett klimakterieliknande tillstånd som leder till näringsbrist och i det långa loppet också således får/ökar PMS/PMDS, sköldkörtelproblem, ökar risk för vissa former av cancer och liknande symptom av hormonrubbningarna? Det är galet. Och allt detta för att en manlig part inte vill använda en kondom som är världens fiffigaste uppfinning typ! Och att inte kunskapen hos oss kvinnor finns/sprids mer är helt otroligt. Hade jag vetat det jag vet idag som tonåring hade jag aldrig använt det. Men det är lätt att vara efterklok. Jag tycker som sagt att det är ballt att du delar med dig kring detta eftersom samhället tenderar att ha den skeva medicinska synen att kvinnor Behöver preparaten för allehanda symptom snarare än fokusera på hur den kvinnliga hälsan egentligen står till. Menscykeln är ju ett direkt kvitto på hur kroppen mår liksom. Gillar starkt att du delar med dig kring detta! 👍🏿😁

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men ååh tack <3 <3 ja, det är ju verkligen konstigt att det blivit en sådan "naturlig" grej.. Fast det faktiskt är syntetiska hormoner som du säger. Klart man ska använda det om man vill och gillar det MEN tycker man ska få mycket mer kunskap om biverkningar och annat. Har exempelvis en vän som åt p-piller i cirka 10 år och nu när dom försöker få barn så har hon knappt fått igång sin mens regelbundet igen.. 🙁 <3 Hon är övertygad om att det beror på att hon ätit p-piller så länge men man vet ju såklart inte. Kan vara något annat med såklart. Men jag själv känner inte att jag vill ta ex. p-piller iallafall och har fått så mycket funderingar kring det, haha.. Som att jag är så konstig som låter bli! 😀 det är ett val som alla måste göra själva men tycker att man ska prata mer om det, för/nackdelar osv. Kram kram <3 tack för peppen! <3

   1. Felicia

    Hej!
    Min mens kom aldrig igång efter att jag ätit minipiller i flera år och då inte haft mens. Slutade med att vi gick göra IVF för att till slut få vår fina son som nu är 4 mån. Så visst ställer hormoner till det för vissa ”/
    Kram <3

    1. gabriellajoss
     gabriellajoss

     Men åh 🙁 ja, dom gör ju det.. 🙁 det är verkligen inte för alla och man bör få mer info om biverkningar och sådana saker tycker jag. KRAM till dig <3

   2. Josse

    Kan tipsa om Jenny Koos (fb-sida och IG Vulverine) om du är intresserad av att läsa mer och skaffa dig ytterligare kött på benen ifråga, hon jobbar med kvinnohälsa och man lär sig Sååå otroligt mkt av henne plus att hon hjälper massvis av kvinnor med problem.

    Det finns så mkt myter sjukvården trycker på kvinnor (och resterande delar av samhället) som eg är vita lögner alt fullständiga lögner. Som att p-piller inte är starkare än ens egna hormoner eller så starka som de var när de introducerades (tur det för då föll ju kvinnor ner döda! De är inte lika starka idag men nog så starka dock).

    P-piller måste vara såpass starka att de stoppar hjärnsignalerna till äggstockarna för att ägglossning ska utebli. Så man förtrycker hjärnan och kommunikationen som sker där emellan genom de egna hormoner och ersätter det med dessa syntetiska hormoner som konstant trycker undan det samspelet och är således faktiskt placerad i ett biokemiskt klimakterium oavsett vilka ord sjukvården använder för att linda in det i. Sen att man behöver en blödning i slutet av månaden och äter sockerpiller och att kvinnor tror att de har mens, det är helt felaktigt. Mens förutsätter ägglossning och det får man inte på p-piller utan det är en s ka bortfallsblödning, dvs det gottiga i slemhinnan som växt till sig lite släpps ut. Men eg kan man skippa det helt, det fyller ingen fysiologisk funktion mer än att lätta på trycket lite och lura kvinnor att tro att kroppen fortsätter i en typ av menscykel när den inte gör det.

    Och inget av detta är det knappt nån som vet eller informerar unga kvinnor om när de ordineras det i tonåren vilket jag verkligen tycker är skandal! Och att vara i ett sånt fysiologiskt tillstånd påverkar näringsnivåerna som i sin tur kan leda till värre tillstånd när man slutar med dom plusatt när man går av dom har man oftast haft dom så länge att man inte vet hur kroppen eg mår, ex så är det helt plötsligt då folk upptäcker sånt som infertilitet, endometrios, PCOS och liknande som man inte upptäcker förrän man önskar mensen tillbaka (om man nu ens får den).

    Jag har själv använt nuvaring i ett antal år och varit nöjd med det men nu efter barnen intresserade jag mig mer för det naturliga tillståndet kroppen är i, Har liksom snöat in på det pga intresse och omtanke om familjen och (fysiologiska + psykosociala) miljön – medvetet hemmaföräldrar och nära relationer till våra barn (inget av våra barn har än gått f-skola, äldsta är 6), läst mkt om anknytning, stress, barns neurologiska utveckling och effekter av att leva i ett sånt samhälle som vi gör. Att lära om den egna kroppen kändes som ett naturligt nästa steg spec som jag fick PCOS diagnostiserad som 20-åring.

    Fertilitetsförståelse kommer revolutionera framöver tror jag. Det är var kvinnas rättighet och var mans skyldighet att få lära sig hur (kvinno)kroppen fungerar och vilka effekter långtgående medicinering ger. Vissa svåra hälsotillstånd går aldrig att bota men det finns mer info därute om det naturliga som verkligen hjälper och läker kroppen. Du kan ju tipsa väninnan om Jenny ifall hon har sån otur att det inte går vägen. Hon hjälper ofrivilligt barnlösa som gått igenom misslyckade IVFer också och har lyckats bli gravida därefter. Nog har preventivmedel hjälpt oss kvinnor att få färre barn, komma ut i arbetslivet över decennierna och leva mer som män i modern tid men visst fyller ägglossning en funktion, hela menscykeln är liksom ett kvitto på hur kroppen mår. Var stolt över att du lyssnar in din kropps signaler! Många litar ju blint på läkare och barnmorskor och får tyvärr senare i livet stå kast för det! You go!

    1. gabriellajoss
     gabriellajoss

     Tack snälla för tips 🙂 <3 Intressant att läsa. Måste läsa på mer! Tack för att du tog dig tiden att kommentera. KRAM <3

  2. Matilda

   Skulle bara vilja flika in med en kommentar att inget av det du skriver stöds av någon som helst forskning. Jag förstår absolut att hormoner inte passar alla och att det ger en hel del biverkningar men jag tycker ändå det är viktigt att ge en nyanserad bild av något istället för att skrämmas med ”fakta” som inte ens är bevisad 😊 för mig fungerar p-piller skitbra, jag tycker inte om kondom och vill inte bli gravid. Det finns även kvinnor som lider av endometrios som har kraftiga smärtor vid mens som behöver äta minipiller/sätta in pstav för att bli av med mensen. P-piller ÄR en revolution för kvinnan, innan det tvingades kvinnor till olaglig abort efter våldtäkter eller att föda barn efter barn mot sin vilja. Vi måste komma ihåg att alla är olika, och vi väljer själva vad som passar oss bäst! Man behöver inte pracka på någon varken eller i dagens samhälle 😊

 2. Adriana

  Skönt att du är så öppen om preventivmedel!! Inte många som säger att dem inte använder något. Själv använder jag heller inget då jag är livrädd för p-piller osv typ som att de ska förvirra ens kropp samt att man kan må väldigt dåligt av dem, aldrig vågat😂. Sen alla skräckhistorier om p-stav man hört som du sa, nej tack 😂 Vill man inte bli gravid så finns de ju kondom haha, annars får man mer än gärna bli gravid om man nu vill det

 3. Sabina

  Jag äter inte heller preventivmedel 😉 Dels så mår jag inte bra, dels då får jag inte på grund av ökad risk för sjukdomar! Satte in en spiral efter 1 barnet men den ramlade ut efter någon månad! Bm hade aldrig varit med om det 🙂

 4. Sara

  Nyfiken fråga bara 🙂 varför sälja/skänka bort för små kläder och inte behålla när ni planerar för fler barn? Tänker att det är skönt att ha det mesta hemma o inte behöva köpa nytt inför ny bebis.

 5. M

  Håller med dig till 100 % angående preventivmedel! Folk blir chockade när jag säger att jag vägrar stoppa i mig piller, ha spiral eller liknande. Får höra kommentarer som ”ja, då får du ju skylla dig själv om du blir gravid” och ja, det är bara välkommet så visst 😅

  Vi använder kondom när jag har ägglossning (har stenkoll på min ägglossning) men skulle jag råka bli gravid så är det inte hela världen heller då syskon ändå skulle vara välkommet. 😊

  Skönt att höra någon annan med liknande tankar! Tycker att det är tråkigt att kvinnor ska behöva stoppa i sig en massa hormoner som inte är bra för våra kroppar. 😔

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Sjukt att folk säger så!! <3 Som att det skulle vara rätt och naturligt att äta p-piller eller liknande. Alla är vi olika och man ska inte bli dömd! <3 Så smart att göra så! Kram kram 🙂 <3

 6. Lisa

  Om jag inte har helt fel så har ni en nissan qashqai nu? Får er dubbelvagn plats i bagaget? Isåfall vad har ni för dubbelvagn?
  Kram och tack för en fin blogg! 🙂

 7. Åsa

  Jag tycker att du (åtminstone genom bloggen och Instagram, privat kan jag såklart inte uttala mig om 😊) är en väldigt bra förebild. Du är alltid trevlig, även när du inte håller med eller blir påhoppad, du verkar aldrig se ner på andra, du erkänner om du har fel, du tar hand om din kropp och du är väldigt mån om din familj. Det jag tycker är en av de finaste egenskaperna hos dig är att du ofta understryker att människor är olika, tex när du skriver om amning som funkar fint för dig och dina barn, så tillägger du alltid att ersättning kan vara lika bra för någon annan. Så jo, nog är du en bra förebild, både för gamla och unga. 😊

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men vad du är snäll! TACK <3 <3 betyder så enormt mycket för mig att få läsa dom vänliga orden 🙂 kram och ha en underbar kväll <3

 8. Jaezmine

  Min son som är 18 månader idag heter Julius så hjärtat hoppade till lite när läste då det namnet inte är så jättevanligt 😍 Dock hade vi en tanke bakom namnet innan vi tittade upp det 😁 Lite löjligt men hade skämtat och sagt till min sambo men du eftersom att jag älskar julen så kan han heta JULius hehe 😳

Annons
stats