Att ta andras bilder | Gabriella Joss
gabriellajoss

Gabriella Joss

Annons

Att ta andras bilder

Igår när jag skrollade igenom “Köp och sälj”-gruppen på Facebook (den som är lokal i Umeå) så märkte jag att en tjej hade lånat en bild av mig när hon skulle sälja en hylla. Detta är inte första gången jag ser detta i just den gruppen och andra har lånat bilder på möbler, lampor, tavlor och klädesplagg.. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det men på något vis känns det inte okej och speciellt inte när dom inte anger källan. Jag lägger ner så mycket tid på mina bilder, är det okej att bara kliva in och ta dom för att sedan dela dom vidare hur man vill då? Jag brukar oftast inte skriva något eller säga ifrån men igår gjorde jag faktiskt det och skrev att hon får ange bildkälla om det ska kännas okej för mig att hon använder bilden.

Tidigare använde jag tradera mycket och även där var det jättemånga som använde mina bilder för att sälja saker och kläder… Såklart helt utan att ange någon källa. Får också meddelanden av många av er att folk fortfarande använder mina bilder på tradera vid försäljningar utan att ange källa. Även på instagrambloppsar och liknande har jag fått se samma sak.. Jag har för mig att det till och med är olagligt att använda andras bilder till höger och vänster utan lov? Stämmer det?

Ja ja.. Jag vet inte om jag är jättefjantig men med tanke på hur mycket jobb jag lägger ner på mina bilder med att fota, redigera osv så blir jag faktiskt irriterad.. Det minsta man kan göra är ju faktiskt att ange källa! Tycker inte ni det? Hur hade ni reagerat?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sandra

  Har för mig att det är framför allt olagligt att bara ta bilder sådär. Sen så tycker jag också att vill man låna bilder, så ska man FRÅGA och självklart ange källa naturligtvis, så man inte tar åt sig hela äran själv.

  Glad påsk & önskar er en fin dag! Kram <3

 2. Maria

  Jag antar att folk bara googlar och så råkar din bild komma upp som se använder. Jag tror inte de tänker lägre… Jag skulle nog oxå kunna råka göra så. Har aldrig går fin och kollat vart bilden kommer ifrån när jag “tar” bilder. Dock när jag säljer saker så tar jag alltid kort på min egna pryl och lägger upp.

 3. Frida

  Hej Gabriella!
  Jag förstår fullt ut att det känns konstigt att någon använder ens bilder. Jag vet inte om det kan vara så i dessa fall för jag vet ju inte vad för bilder det handlar om men det skulle ju kunna vara så att någon bildgooglat på saken och bara tar en bild för att visa och så råkar det bara dina bilder som kommer upp som träffar, precis som när man gjorde PowerPoint som liten🙈 jag vet som sagt inte men Google har oerhört mycket kontroll och vet exakt vad vi gör på internet 😱
  Ha en supertrevlig påsk ❤️

 4. Monica Ingerlund Hjelt

  Helt rätt av dig att säga ifrån. Upptäcker jag bildstöld som används i kommersiellt syfte så skickar jag oavkortat en faktura. Vid ett par tillfällen blev beloppen väldigt höga då syftet och spridningen var väldigt stor, bla var det en känd artist som stal en bild och anväde till att sälja konsertbiljetter. Det är bra att du tar upp detta då det fortfarande är många som inte förstår att bildstöld är ett brott. Ha det så gott!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men va!? Så sjukt… 🙁 ledsen jag blir av att läsa det. Klart man ska skicka en faktura då! Det är INTE okej, kram <3

 5. Sophia

  Hej Gabbi! Älskar att läsa din blogg, Den är SÅ mysig att läsa!
  Läste nyss att det är upp till 2 års fängelse om man tar någon annans bilder och använder de utan att fråga! Sjukt att folk ens får för sig och sno bilder från influensers och tror att de ska vara okej bara för att man är influenser eller liknanade.. Bra att du stod på dig och sa till! Kram från en 20-åring som inspireras av dig!☺️

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Hej fina <3 men tusen tack för så snälla ord! Blir så otroligt glad verkligen 🙂 <3 tack snälla! Och vad sjukt att man kan få fängelse för det till och med.. STOR Kram <3 ha en underbar påsk!

 6. K

  Det är inte larvigt och ja det är olagligt. Du har copyright på dina bilder.
  Men det jag funderar mest på är om folk använder dina bilder för bedrägerier? Varför tar de inte egna bilder på det man säljer? Så konstigt.

 7. Jenny

  Jag skulle inte tycka det var ok att använda bilden om man inte frågat om lov, även om man anger källa.

 8. Diana

  Åh trist! Ja det är olagligt lägga ut andras bilder. Jag skärmdumpade en av dina bilder och visade på en redovisning på en fotolektion och sa att du tagit den och att den var fin. Hoppas det är okej?! Antar att man får i eget syfte anvdända bilder bara utan att lägga ut 🙂 kram

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Jamen såklart!! 🙂 så länge man anger källa så är det ju okej! Blir bara smickrad och glad <3 kram fina du 🙂

Annons
stats