gabriellajoss

Gabriella Joss

Jolies dop

Vi fick till ett sååå mysigt dop och det blev precis som jag ville! Avslappnat och hemmakänsla! Var livrädd för den där stela känslan som jag ofta upplever blir i kyrkan men detta blev perfekt.

Många har önskat ett utförligt inlägg om dopet så jag delar upp lite här under så att det blir tydligt och så kan ni ju ställa frågor i kommentarsfältet om jag har missat något som ni vill veta.

– Vi var runt 40 personer på dopet. Hälften vuxna och hälften barn.

– Fikat! Tycker det är så svårt men typ ALLT gick åt hos oss och då hade vi två marängtårtor, en tårta, en kladdkaka med topping, ostbricka, fruktfat, massor med småkakor och ostbågar + chips med smetana och tång. Saft och kaffe med såklart =)

– Ställde ut små söta buketter lite överallt då jag tycker att det ger en så fin helhetskänsla. Hade pioner, brudslöja, rosor, kvistrosor och lite andra småblommor + eucalyptus.

– Jolie hade på sig en vanlig klänning + ett hårband som jag hade tvinnat lite brudslöja runt. Hon är ju så stor så kändes nästan lite konstigt om hon skulle ha på sig dopklänning.

– Vi skippade alla psalmer då vi ville ha det så avslappnat som möjligt. Tycker ofta att ingen sjunger när det väl är sångdags och så känns det bara stelt. Ni andra som har haft dop – håller ni med mig eller är ni omgivna av folk som älskar att sjunga?

– Vår präst var uuuunderbar!! Så himla bra verkligen. Tycker det är så viktigt.

– Som skål för dopvattnet så hade vi en större ostronskål från Mateus och så hade vi en kanna från Mateus också som vi hällde upp vattnet ur. Där fram hade vi också en liten bukett med pion och brudslöja. Vi köpte ett billigt, fyrkantigt bord från IKEA och la ett lakan över + spetsgardiner i två lager. Blev sååå fint!

–  Vi hade lite pompoms och en ballongirlang som dekoration vid fikat! Skulle egentligen ha mer dekorationer lite här och där men tiden räckte inte till.

Byggde ett bord av lastpallar som vi la lakan över. Det var dock ingen som satt där och alla rymdes på altanen, inne och på gräsmattan så det var totalt onödigt såhär i efterhand. Men det såg fint ut iallafall.

– Tillbaka till fikat igen! Vet ju att så många vill veta mer om det, Jag är ju verkligen inte en bagare så allt är typ färdigköpt, haha. Men det blev ju bra ändå! På fikabordet så hade vi: 

 • En tårta med vanliga bottnar, hallonmousse, hallon, vit choklad, mörk choklad och smörkräm. Det var min vän Josefin som gjorde den och den blev ju sååå bra. Och så dekorerade vi den precis innan det var dopdags.
 • Marängtårtorna är gjorda av vanliga köpta bottnar, grädde blandat med hackad diam och sedan toppade med jordgubbar.
 • På ostbrickan så hade vi två olika sorters kex, en brietårta (två brieostar på varandra med valnötter och fikon), en till ost, vindruvor och oliver.
 • Minimunkarna är också färdigköpta och sedan har vi bara lagt på frosting, rosa minimaränger och olika strössel.
 • Saften är vanlig lime/citron-saft med hallon, is och citronskivor i.
 • Köpte stjärnchips och hade smetana och tång över. Så gott! Och så ostbågar till.
 • På kladdkakan så har vi hällt över philadelphia och Marabou som man smälter i vattenbad och så toppade vi med bär.
 • Hade också småkakor, delicatobollar och massor med frukt och choklad.

Blev faktiskt superbra i sin enkelhet!! Mannen är den som bakar om någon av oss ska baka, hehe.. Kan inte ens minnas sist jag slängde ihop någon tårta eller så!?

Några bilder från själva dopet! Jason fick hälla upp vattnet. Så duktig!

<3 <3 <3 Vilken bra dag det blev och det gick rätt fort att städa bort efteråt sen också. Jolie fick så mycket fina presenter, en docka, mjukisdjur, ett äppelträd, massooooor med böcker, posters, lite pussel och leksaker.

Har ni några frågor så fråga på!! Svarar så gärna på allt doprelaterat. Kram!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
gabriellajoss

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Karin

  Wow så fint och personligt! Jag är lite nyfiken på varför ni valde att ha dop och inte namngivningsceremoni. ☺️

 2. Gabriella

  Blir så taggad på att ta tag i min sons namngivning när jag läser detta inlägg! Det blir dock i slutet på sept så inte lika somrigt o fint=)

 3. Paula

  Ooh vad härligt. Vackert och kärleksfullt.
  Vi har snart ett inkommande 1 års kalas,kan vi fä recept på marängtårtan? Är det grädde med choklad bitar i?

 4. Linn

  Verkligen ingen fråga utan mer en liten hälsning till att jag älskar din blogg så mycket! Blir så inspirerad och motiverad av att läsa alla dina tips och trix (samt allt andra dina inlägg) Du är sååå duktig och verkar vara en person med hjärtat på rätt plats – så omtänksam och vänlig. TACK för att du är du. Superfint dop, känns så personligt kopplat till er då jag ser dina bilder. kram!!

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Men alltså TACK snälla du. Du anar inte hur varm och glad jag blir av dina fantastiska ord. STOR kram <3 <3 och återigen världens största tack!!

 5. Filippa

  Så fina bilder, ni verkar haft en fin dag!

  Hur lång tid tog det att blåsa upp ballong-girlangen? Och hur håller den? Kan man göra den kvällen innan utan att den blir ”hängig”? Funderar på en sådan till vårt dop!

 6. Cissi

  Så fina inspirerande bilder 😍 Du är så duktig på detta med att dekorera frukt- och fikafat och ordna fint 😍😍😍 Dopet ser ut att vara helt amazing 🌈💕🎉 Stor kram

 7. Christina

  Ser väldigt fint men ändå avslappnat ut! Maten/fikat ser hur gott som helst ut och jag gillar prästens coola klädstil 😀

 8. Anonymm

  Hopps ni blåste rent med vattenslangen på altan annars lär ni ha myror där under/på altan.. En fråga, var dina familjemedlemmar/släktingar som du inte pratade med längre, knappt, med på dopet/bjudna? 🙂

 9. Lea

  Hej! Jag vill fråga dig om råd. I somras gifte sig jag och min man. Min man är från andra sidan jorden och därför valde vi att gifta oss själva först och sen fira separat med båda familjerna. Dagen vi gifte oss blev precis som tänkt, så mycket kärlek och vi bodde på slott osv. Vi firade i Sverige med min familj strax efter i vårat hus med grillat god mat, tårta, bubbel osv. Vi fick fina bröllopspresenter av min familj och det var en jättefin dag. Sen åkte vi till hans familj. Eftersom vi var utomlands så kunde vi ju inte göra mat till dom hemma utan valde att bjuda på restaurang, sju vuxna och två barn. Plus bubbel på restaurang osv. Inte billigt direkt. Vi hade då umgåtts med hans familj redan i två veckor och haft det trevligt. Middagen däremot blev jättestel, de bytte och pratade mycket på sitt språk som jag inte kan (hans familj, inte min man) fast vi var där för att fira oss! När vi skulle skåla så var det min man som hälsade mig välkommen i familjen fast det är ju inte han som ska göra det? Och ingen sa något om oss, bröllpet osv utan pratade om annat. Vi fick inga bröllopspresenter (kan ju bara vara något litet symboliskt?). Det mest konstiga var att några av hans släktingar gav bröllopskort och bröllopspengar och det såg det (en annan dag). Vi var så besvikna efteråt på allt. Vi har bestämt att skicka ett mail till alla. Det som gör mig ännu mer besviken men som inte bekymrar min man lika mycket är att hans ena syster precis fyllt år och hennes barn som var med och utöver restaurangbesöker som vi bjöd hela hennes familj på så köpte vi presenter till henne och barnen för typ 600 kr. Och hon kan inte ens skriva ett kort/ge något litet till hennes bror som har GIFT sig? Inte ens anstränga sig lite. Hur hade du hanterat det här? Hade du valt att din man skrev allt eller hade du också velat skicka mail? Vad hade du tyckt’ är viktigast att få fram? Kanske någon annan som har råd? Det kändes som alla bara kom för gratismat och en av de sista kommentarerna de kastade ur sig var “Det här blev ju billigare än att ha ett bröllop iaf!. Nej fy, blir bara sur på hur otacksamma de betedde sig.

  1. gabriellajoss
   gabriellajoss

   Åh, kanske någon i kommentarsfältet har tips och råd? Kanske skriva ihop något tillsammans och förklara hur ni känner och tänker utan att ni går för hårt på för då har ju folk en tendens att kanske bli tvärtom och bli defensiva! Bättre att fråga med öppna frågor och be dom förklara varför samt förklara era känslor tydligt <3 stor kram och hoppas det löser sig. Jobbigt att ni behövt ha det sådär 🙁 kram <3

   1. Maria

    “Kära (gäst),
    Vi vill skicka ett stort tack för att ni var med och uppvaktade oss för att fira vår stora dag och välkomna (brud/brudgum) in i familjen. Vi skulle även vilja tacka alla de fina människorna som valde att (följa traditionen) att köpa en bröllopsgåva- det uppskattades verkligen. En bröllopsgåva behöver inte vara något stort eller dyrt, vi tycker att det är en fin gest som verkligen visar att ni önskar oss en fin framtid tillsammans och att ni bryr er om vårt giftermål. Vi skulle även vilja passa på att tacka för alla de vackra kort vi fick under (bröllops)middagen- de kommer vi spara för evigt.

    (Brud och brudgum)”

    Typ HINT HINT ?

    Jag ställer denna fråga inte för att på något sätt förminska dina känslor eller så, men jag undrar bara ifall det tydligt framgick att detta var en middag för att fina ert bröllop/äktenskap? Du skrev att ni vid detta tillfälle redan hade umgåtts med hans familj i runt 2 veckor och jag tänker då att det kanske inte riktigt framgick att just detta restaurangbesök var ett firande? Nu har jag noll koll på var din man är från, men från min uppfattning så är stora middagar på restaurang är relativt vanligt i andra kulturer.

    Hur som helst håller jag med om att de gjorde fel i situationen. Man ska aldrig behöva känna sig utanför och jag tycker att din man kanske borde ta upp åtminstone språk-delen med sin familj- men jag tror att det kan vara klokt att inte själv blanda sig i situationen.

    Hoppas allt löser sig,
    Kram

 10. Elin

  Så himla fint! Vaserna till de små blommbuketterna, hade ni dom sedan innan eller var har du köpt dom? Även ljusstakarna? 😊
  Ballongerna vid fikat, är det en ballongbåge? 😊
  Kram

stats